Εκδήλωση-συζήτηση για το βιβλίο «Φυλετικές θεωρίες στην Ελλάδα»

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Φυλετικές θεωρίες στην Ελλάδα» πραγματοποιείται σήμερα στις 19.00, στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1) μια ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση-συζήτηση.

Για την επίμονη παρουσία των φυλετικών-ρατσιστικών προκαταλήψεων στον τόπο μας, αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη, θα μιλήσουν οι Εφη Αβδελά, Αντώνης Λιάκος, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Νίκος Χατζηνικολάου.

Παρεμβάσεις θα κάνουν οι Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Δημήτρης Χριστόπουλος, ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει η Ελίζα Αννα Δελβερούδη

Σήμερα το απόγευμα, Δευτέρα 12 Μαρτίου στις 19.00, στο Μουσείο Μπενάκη, οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης διοργανώνουν μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση-συζήτηση με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του συλλογικού βιβλίου «Φυλετικές θεωρίες στην Ελλάδα».

Τα κείμενα που συνθέτουν αυτή την ανθολογία συνιστούν μια πρώτη προσπάθεια να μελετηθούν διεξοδικά η διάδοση των φυλετικών θεωριών στην Ελλάδα, κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα, καθώς και τα πολλαπλά νοήματα και οι χρήσεις της έννοιας της φυλής στις επιστήμες, την πολιτική και την ιστορία.

Οι περισσότερες μελέτες που περιλαμβάνονται σε αυτή την ανθολογία ιχνηλατούν τις διαδρομές μέσα από τις οποίες διαδόθηκαν στον τόπο μας, από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα, οι διάφορες ξενόφερτες φυλετικές θεωρίες, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις προσαρμογές τους στα ελληνικά ζητούμενα.

Πράγματι, η ανάγνωση αυτών των κειμένων αποκαλύπτει ότι πολλές ξένες φυλετικές θεωρίες όχι μόνο ενσωματώθηκαν από τον τοπικό εθνικισμό, αλλά τέθηκαν συστηματικά στην υπηρεσία του.

Για την επίμονη παρουσία αυτών των φυλετικών-ρατσιστικών προκαταλήψεων στον τόπο μας, αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη, θα μιλήσουν στη σημερινή εκδήλωση οι Εφη Αβδελά, Αντώνης Λιάκος, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Νίκος Χατζηνικολάου.

Παρεμβάσεις θα κάνουν οι Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Δημήτρης Χριστόπουλος, ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει η Ελίζα Αννα Δελβερούδη.

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *