Από τη βαριά καμπάνα στην επιστροφή βαθμών και στο ντέρμπι με κόσμο

Κινητοποίηση οπαδών του ΠΑΟΚ

Το τριήμερο που προηγήθηκε θα αποτελεί για αρκετά χρόνια αντικείμενο συζήτησης και αντιπαράθεσης μεταξύ των Ελλήνων οπαδών, αφού συνοδεύτηκε από μία σημαντική αλλαγή δικαστικής απόφασης που διαφορoποίησε εκ νέου τα βαθμολογικά δεδομένα στην κορυφή της Λίγκας.

Ολα άρχισαν την Παρασκευή κατά την εκδίκαση της υπόθεσης ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός στην επιτροπή Εφέσεων, υπό τον πρόεδρο των Πρωτοδικών, Δημήτρη Σκουτέρη.

Η πλευρά του ΠΑΟΚ, πέρα από την επιχειρηματολογία για Γκαρθία (μη τραυματισμός, καθυστερημένη δήλωση στο φύλλο αγώνα, 15λεπτη καθυστέρηση στην εξέτασή του από τον γιατρό του αγώνα), εμφανίστηκε με πολύ πιο στοχευμένη επιχειρηματολογία σε δύο σημεία:

◼ Εκανε επίθεση στον διαιτητή Αρετόπουλο (εμφάνισε φωτογραφίες που τον έδειχναν νεαρό σε παρέα οπαδών του Ολυμπιακού, με σημαία των «ερυθρολεύκων», προσπάθησε να μειώσει την ισχύ και το περιεχόμενο της συμπληρωματικής έκθεσης που έκανε και στάθηκε στην καταγγελία σε βάρος του στην ΚΕΔ ζητώντας τη διαγραφή του από τους πίνακες διαιτητών).

◼ Προσπάθησε να αναδείξει τη διαφορά (στις ποινές) μεταξύ «μη τέλεσης» και «οριστικής διακοπής» ενός αγώνα και είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αχιλλέας Μαυρομάτης, ο επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, επικαλέστηκε και το δεδικασμένο Πανιώνιος – Ολυμπιακός το 2005, όταν στο εφετείο «έπεσε» ποινή αφαίρεσης βαθμών και μηδενισμού.

Ο τρόπος που κυλούσε η διαδικασία και ορισμένα σχόλια που έκανε ο πρόεδρος της επιτροπής αποτύπωναν την αλλαγή κλίματος για τον ΠΑΟΚ.

Είναι χαρακτηριστική η ομολογία του κ. Σκουτέρη: «Θα λάβουμε υπ’ όψιν ότι εργάστηκε ένας άνθρωπος μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Ούτε καν τη γνωρίζω [την πρωτοδίκη Μαρία Σκουτέρη]. Είναι απαράδεκτοι οι κανονισμοί της ΕΠΟ».

Την επόμενη μέρα ο ίδιος και τα μέλη της επιτροπής, Κωνσταντίνος Δεμέστιχας και Κωνσταντίνα Γεωργούλια, συσκέφθηκαν περίπου 12 ώρες και λίγο πριν από τη μία τα ξημερώματα της Κυριακής κατέληξαν στην ανατροπή κατά τα 2/3 της απόφασης.

Το ντέρμπι κατακυρώθηκε υπέρ του Ολυμπιακού, στον ΠΑΟΚ επιστράφηκαν οι τρεις βαθμοί, ενώ «έσβησε» και η ποινή των δύο αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών (παρέμεινε το πρόστιμο των 30.000 ευρώ).

Οπως έλεγαν οι νομικοί του ΠΑΟΚ, η Επιτροπή στηρίχτηκε μόνο στο πρώτο σκέλος του άρθρου 15 (Ποινές σε βάρος των ομάδων για επεισόδια κατά τους αγώνες), παρ. 3, εδ ε του Πειθαρχικού Κώδικα: «εάν από την ρίψη αντικειμένων υπάρξει σωματική βλάβη προσώπου νόμιμα ευρισκομένου στον αγωνιστικό χώρο, τιμωρείται με χρηματική ποινή από έξι χιλιάδες ευρώ (6.000) έως ογδόντα χιλιάδες ευρώ (80.000)», και όχι στο δεύτερο σκέλος του, «στην περίπτωση που υπάρξει οριστική διακοπή του αγώνα, επιπρόσθετα επιβάλλεται κατακύρωση του αγώνα υπέρ της αντίπαλης ομάδας και αφαί? ?εση τριών (3) βαθμών από τον βαθμολογικό πίνακα και ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές δύο (2) έως τρεις (3) αγωνιστικές».

Επίσης, σημείωναν ότι η Επιτροπή μέτρησε το άρθρο 21 του ΚΑΠ (Μη τέλεση ή διακοπή αγώνα) που προβλέπει αφαίρεση βαθμών μόνο σε διακοπή.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ξεκαθάρισε πως «η απόφαση δεν δικαιώνει την εκτίμησή μας, πως ο αγώνας πρέπει να οριστεί και να διεξαχθεί κανονικά και για τον λόγο αυτό θα προσφύγουμε άμεσα στο Διαιτητικό Δικαστήριο» και παράλληλα αμέσως άρχισε η πυρετώδης προετοιμασία για τη διάθεση των εισιτηρίων του ντέρμπι με την ΑΕΚ και τα επιπλέον μέτρα ασφαλείας.

Στη θύρα 3, πίσω από τον πάγκο του Ολυμπιακού, τοποθετήθηκε δίχτυ (όπως και στη γωνία της θύρας 4Α), ενώ και ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης με προσωπική δήλωσή-έκκληση προς τον κόσμο σημείωσε μεταξύ άλλων: «…να γίνετε ασπίδα εναντίον οποιασδήποτε προβοκάτσιας και να θυμάστε: η τιμή του ΠΑΟΚ είναι στα χέρια μας και η δύναμή μας δεν είναι μόνο στην ενότητα, αλλά και στην ικανότητα να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας, αποκλείοντας ενέργειες οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον της ομάδας μας».

O κόσμος του ΠΑΟΚ από πολύ νωρίς το πρωί προμηθευόταν μαζικά τα εισιτήρια από τα εκδοτήρια της Τούμπας (και αργότερα από το διαδίκτυο), ενώ το μεσημέρι έγινε και το συλλαλητήριο με κύριο αίτημα να διεξαχθεί το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Σκληρή αντίδραση με αντικυβερνητικό χρώμα

Εντονη υπήρξε η πρώτη αντίδραση του Ολυμπιακού για τη μείωση της ποινής στον ΠΑΟΚ.

Και κυρίως με πολιτικές αιχμές, ενταγμένες στη γνωστή εδώ και καιρό πολιτική της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ απέναντι στην κυβέρνηση, με αφετηρία τις παρεμβάσεις της που οδήγησαν στην «αποκαθήλωση» του προηγούμενου διοικητικού καθεστώτος στην ΕΠΟ.

Η αντίδραση του Ολυμπιακού εκφράστηκε με τοποθέτηση του διευθυντή επικοινωνίας Κώστα Καραπαπά στα social media, με τη συμπλήρωση πως σήμερα θα γίνει γνωστή η επίσημη θέση της ΠΑΕ.

«Η ΠΑΕ Ολυμπιακός θα τοποθετηθεί επίσημα τη Δευτέρα για όλα. Για μια απόφαση που θυμίζει άλλες εποχές με αποφάσεις δικαστηρίων μέσα στη νύχτα… Το τι γίνεται πλέον το καταλαβαίνουν όλοι. Κανείς δεν μπορεί πλέον να παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Μια χώρα πουλημένη από τους αδίστακτους που την κυβερνούν, σε συμφέροντα αμφιβόλου προέλευσης», ήταν το ποστάρισμα του Κώστα Καραπαπά.

Ωστόσο ιδιαίτερα έντονη υπήρξε και η αντίδραση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός με επίσημη ανακοίνωση, η οποία επίσης έχει πολιτικό χρώμα και είναι σαφείς οι αιχμές για σχέση της κυβέρνησης με τον Ιβάν Σαββίδη, στο μοτίβο που έχει καθιερώσει η διοίκηση του Παναθηναϊκού από τα τέλη της περσινής σεζόν.

Η «πράσινη» ΠΑΕ κάνει αναφορά στο περσινό προηγούμενο της δικής της τιμωρίας με το κουτάκι μπίρας στον Βλάνταν Ιβιτς και σημειώνει πως η τιμωρία μαζί με τα πρόστιμα βύθισαν ακόμη περισσότερο την εταιρεία.

Ωστόσο η ανακοίνωση επικεντρώνεται κυρίως στις καταγγελίες για πολιτική παρέμβαση και στις ευθύνες της ΕΠΟ.

«Η απόφαση του δευτεροβάθμιου οργάνου καταλύει κάθε έννοια δικαίου, είναι προϊόν πολιτικής παρέμβασης και σκανδαλώδους διαχείρισης προς όφελος συγκεκριμένου επιχειρηματία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Η χθεσινή απαράδεκτη απόφαση πιστοποιεί ότι δεν λειτουργεί κράτος δικαίου. Ζητούμε ως ελάχιστη ένδειξη αξιοπρέπειας την παραίτηση σύσσωμης της διοίκησης της ΕΠΟ αν θέλει τουλάχιστον να σώσει τα προσχήματα. Με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους όλοι αυτοί οι “παράγοντες” δημιουργούν συνθήκες απόλυτης απαξίωσης για το ελληνικό ποδόσφαιρο», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *