Ο Τσίπρας έβαλε φωτιές στην Κεντροαριστερά

Στη σκιά της απόφασης του Σταύρου Θεοδωράκη να συναντήσει τον πρωθυπουργό (στις 16.30 στο μέγαρο Μαξίμου), γεγονός που προκάλεσε την έντονη ενόχληση της Φώφης Γεννηματά, συνεδριάζει στις 10.30 το πρωί στη Χαριλάου Τρικούπη το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής.

Τέσσερις ημέρες πριν από την έναρξη του ιδρυτικού συνεδρίου του νέου φορέα, οι αναταράξεις σε επίπεδο κορυφής, οι οργανωτικές αστοχίες και τα πολλά σημαντικά ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα θέτουν σε κίνδυνο την επιτυχία του εγχειρήματος εν τη γενέσει του, αφού ως γνωστόν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Γκρίνια και εσωστρέφεια

Εξάλλου, η βάση των μελών εκπέμπει ήδη μηνύματα απογοήτευσης σε σχέση με την αισιοδοξία των περασμένων μηνών, ενώ κάμψη καταγράφουν και όλα τα δημοσκοπικά ευρήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Φώφη Γεννηματά, αφ’ ενός κάνει ασκήσεις ισορροπίας, έτσι ώστε καμιά πλευρά του κοινού σχήματος να μην αισθάνεται αδικημένη και να σταματήσουν τα φαινόμενα γκρίνιας και εσωστρέφειας, αφ’ ετέρου, με την παρέμβασή της στη σημερινή συνεδρίαση, θα επιχειρήσει να καταστήσει σαφές ότι η δυναμική της πρωτοβουλίας εξαρτάται από τη θετική συνεισφορά όλων των συνιστωσών.

Υπό αυτή την έννοια, σε αυστηρό τόνο θα ζητήσει από τα κορυφαία στελέχη του οργάνου να δουν τη μεγάλη εικόνα της προσπάθειας που δεν είναι άλλη από τη δημιουργία μιας παράταξης η οποία θα καταφέρει να συγκινήσει τους προοδευτικούς πολίτες.

Πάντως, την Παρασκευή το απόγευμα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο επικεφαλής του Ποταμιού, αντί ενωτικής διάθεσης, επιδόθηκαν σε ανταλλαγή φαρμακερών αιχμών μέσω twitter με αφορμή το ραντεβού του Σταύρου Θεοδωράκη με τον Αλέξη Τσίπρα με αντικείμενο τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

«Για το Κίνημα Αλλαγής άλλο ζήτημα είναι η ανάγκη εθνικής συνεννόησης για τα μεγάλα εθνικά θέματα και άλλο τα επικοινωνιακά παιχνίδια του κ. Τσίπρα. Και αυτό πρέπει να το καταλάβουν καλά όλοι!» έγραψε με έκδηλη δυσφορία η κ. Γεννηματά, για να της απαντήσει λίγο μετά ο κ. Θεοδωράκης σχολιάζοντας: «Το είπα στη Βουλή, το επαναλαμβάνω και σήμερα για να γίνει κατανοητό κι απ’ αυτούς που δεν το κατάλαβαν.

Οι ώριμοι αντίπαλοι αντιπαρατίθενται και συνυπάρχουν. Και ειδικά στα πατριωτικά θέματα αντιπαρατιθέμεθα με στόχο τη συνεννόηση και όχι την εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας διέψευσε διαρρήδην φήμες που κυκλοφόρησαν –μετά την ανακοίνωση της συνάντησης στο Μαξίμου– περί υπουργοποίησης του κ. Θεοδωράκη.

Ειρηνευτική διάθεση

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης στο Κίνημα Αλλαγής, ούτε η Φ. Γεννηματά ούτε ο επικεφαλής του Ποταμιού θα επιχειρήσουν να οξύνουν τα πνεύματα, καθώς ουδείς αναλαμβάνει την ευθύνη να τινάξει το ιδρυτικό συνέδριο στον αέρα.

Σε ό,τι αφορά τα οργανωτικά του νέου φορέα, τις πιο πολλές πιθανότητες συγκεντρώνει πλέον το σενάριο η νέα Κεντρική Επιτροπή να ακολουθήσει το μοντέλο με το οποίο προέκυψαν και οι σύνεδροι, μέσω δηλαδή του διορισμού τους. Με την εξέλιξη αυτή συμφωνεί ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ διαφωνεί κατηγορηματικά ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος θα εισηγηθεί η Κεντρική Επιτροπή να εκλεγεί με καθολική ψηφοφορία στο συνέδριο, με καθορισμένες κοινά αποδεκτές αναλογίες μεταξύ των κομμάτων και των κινήσεων.

 

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *