«Φρένο» στη Χρυσή Αυγή από τη Βουλή

Συζήτηση στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας

Σοβαρές αποφάσεις προκειμένου να περιοριστεί η ανάρμοστη συμπεριφορά (και) εντός Βουλής των εκπροσώπων της Χρ. Αυγής καλείται να πάρει αυτή την εβδομάδα η Ολομέλεια, από τη στιγμή που ο Νίκος Βούτσης παρέπεμψε και τον αρχηγό της οργάνωσης στα αρμόδια κοινοβουλευτικά όργανα.

Μετά το μεσημέρι συνεδριάζει η Επιτροπή Δεοντολογίας που, με αφορμή τις πρόσφατες επιθέσεις των Ν. Μιχαλολιάκου, Ηλ. Κασιδιάρη και Π. Ηλιόπουλου κατά των μειονοτικών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και παλαιότερη του δεύτερου εναντίον του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά), θα αποφασίσει το σύνολο των παρεμβάσεων που θα εισηγηθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τετάρτη.

Εκτός των ποινών που ορίζονται από τον Κανονισμό και προβλέπουν μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης και αποκλεισμό από τις συνεδριάσεις, η Επιτροπή προτίθεται να εξετάσει και αυστηρότερα μέτρα –ενδεχόμενο που είχε αφήσει ανοιχτό την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Βουλής– καθώς οι επαναλαμβανόμενες προκλήσεις των εκπροσώπων της νεοναζιστικής οργάνωσης κλιμακώνονται λόγω των εθνικών θεμάτων, το τελευταίο διάστημα.

Το πρόσφατο περιστατικό που δοκίμασε τα όρια της ανοχής του πολιτικού κόσμου υπενθυμίζεται πως προκλήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής (6.3.2018) κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό από τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και τον Κύπριο ομόλογό του Ν. Χριστοδουλίδη.

Τότε ο Ηλ. Κασιδιάρης ξέσπασε εναντίον του κυβερνητικού βουλευτή Μουσταφά Μουσταφά, απαιτώντας την αποχώρησή του από την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση με αφετηρία τις αναφορές Ερντογάν σε «τέσσερις Τούρκους βουλευτές της ελληνικής Βουλής».

Το παραλήρημα των εκπροσώπων της οργάνωσης δεν περιορίστηκε εκεί, αφού και ο έτερος βουλευτής της Π. Ηλιόπουλος χαρακτήρισε «Τούρκο πράκτορα» τον Μ. Μουσταφά σε συνεδρίαση της Ολομέλειας, ενώ η επίθεση κορυφώθηκε από τον αρχηγό τους την προηγούμενη Πέμπτη (8.3.2018) στη συζήτηση της πρότασης της Ν.Δ. για προανακριτική. Ξεπερνώντας για άλλη μια φορά κάθε όριο, ο Ν. Μιχαλολιάκος, ούτε λίγο ούτε πολύ, «κάλεσε» από βήματος τους Ελληνες μουσουλμάνους βουλευτές να δηλώσουν ποια είναι η πατρίδα τους.

Οι Κασιδιάρης και Ηλιόπουλος παραπέμφθηκαν πρώτοι στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής – όπως ζήτησαν ομόφωνα και τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας. Την προηγούμενη Παρασκευή (την επομένη δηλαδή του σκηνικού Μιχαλολιάκου στην Ολομέλεια) ο πρόεδρος της Βουλής παρέπεμψε και τον πρόεδρο της Κ.Ο. της Χρ. Αυγής στη δικαιοδοσία της Επιτροπής, σημειώνοντας στη σχετική επιστολή του:

«Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά και τα λεγόμενα των βουλευτών της Χρυσής Αυγής δεν έχουν προηγούμενο στο ελληνικό Κοινοβούλιο και ξεπερνούν κατά πολύ τα σύνορα της κοινοβουλευτικής δεοντολογίας και ευπρέπειας, του πολιτικού διαλόγου, αλλά και τα σύνορα του μίσους και του διχασμού.

Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό ή για συμπεριφορά στο πλαίσιο κάποιας έντονης οξυμένης συζήτησης, αλλά για συμπεριφορά επαναλαμβανόμενη, συνειδητή και με την πλήρη κάλυψη του προέδρου και των λοιπών μελών της συγκεκριμένης Κοινοβουλευτικής Ομάδας». Η συνολική εισήγηση που θα διαμορφώσει στη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Δεοντολογίας θα προταθεί στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τετάρτης της Ολομέλειας, από την οποία και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

 

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *