Τριμερής ΥΠ.ΕΞ. στο Βουκουρέστι

Ο Ελληνας υπ. Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς

Οι τρεις χώρες διατηρούν παρεμφερείς απόψεις ως προς τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, το απαραβίαστο των συνόρων, την ισχύ των διεθνών συνθηκών και τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Στο Βουκουρέστι θα βρίσκεται σήμερα ο Νίκος Κοτζιάς, προκειμένου να συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Η Βουλγαρία προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ε.Ε., ενώ η Ρουμανία αναλαμβάνει το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Η σημερινή συνάντηση των τριών χωρών-μελών της Ε.Ε. και συμμάχων στο ΝΑΤΟ στοχεύει στον καλύτερο συντονισμό των τριών χωρών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους, καθώς και οι τρεις διατηρούν παρεμφερείς απόψεις ως προς τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, το απαραβίαστο των συνόρων, την ισχύ των διεθνών συνθηκών και τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι τρεις υπουργοί θα συζητήσουν επίσης την εμβάθυνση της συνεργασίας των χωρών τους στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και συνδεσιμότητας. Παράλληλα, θα συζητηθούν περιφερειακά θέματα, όπως τα Δυτικά Βαλκάνια, για τα οποία θα εξεταστούν τρόποι για την από κοινού αντιμετώπιση των γενικότερων προβλημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή, αλλά και οι διανοιγόμενες προοπτικές, με στόχο την αναβάθμιση του ρόλου και της σημασίας της στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Συνέντευξη Κοτζιά

Λίγο πριν αναχωρήσει για το Βουκουρέστι, ο Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Documento», εκτίμησε ότι οι προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας αποτελούν προς το παρόν «προσπάθεια δημιουργίας χαμηλής έντασης κρίσης» και συμπλήρωσε ότι εδώ και τρία χρόνια υπογραμμίζει «προς κάθε πλευρά ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα ή και λάθος», γι’ αυτό και θεωρεί ότι πρέπει να είναι «ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας, ώστε να μη μετεξελιχθεί αυτό το λάθος σε θερμότερο επεισόδιο».

«Η ελληνική διπλωματία, χωρίς φανφάρες και μεγαλοστομίες, κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες υπεράσπισης του εθνικού συμφέροντος, καθώς και των δικαιωμάτων των Ελλήνων αξιωματικών», τόνισε επίσης ο Νίκος Κοτζιάς, ενώ αναφέρθηκε και στα ανοιχτά θέματα με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τώρα έχει πλέον ωριμάσει η λύση» για τα δύο αυτά μεγάλα εθνικά θέματα, καθώς οι προσπάθειες της ελληνικής διπλωματίας άρχισαν από το 2015.

   

 

 

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *