Ούτε λοξοκοίταξαν προς Τουρκία

Oι υπουργοί Εξωτερικών Τεοντόρ Μελεσκάνου, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα και Νίκος Κοτζιάς χθες στο Βουκουρέστι

Με το βλέμμα στραμμένο στη διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ενωση, Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία συντονίζουν τα βήματά τους για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων.

Χθες, στο Βουκουρέστι, οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών φίλων και συμμάχων χωρών, Νίκος Κοτζιάς, Τεοντόρ Μελεσκάνου και Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, υπογράμμισαν τη σταθερή υποστήριξή τους στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση της εκπλήρωσης των κριτηρίων για κάθε χώρα ξεχωριστά.

Τα χρήματα και η Ευρώπη

Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε επίσης την πλήρη υποστήριξη της Αθήνας στην (ταυτόχρονη) ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του, τον οποίο συμμερίστηκαν οι άλλοι δύο ομόλογοί του, για τη μετά το Brexit εποχή και το ζήτημα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης προγραμμάτων και πολιτικών στην περιοχή των Βαλκανίων: «Το ζήτημα των χρημάτων συνδέεται με το τι Ευρώπη θέλουμε.

Πίσω από το μέγεθος του προϋπολογισμού κρύβεται τι μοντέλο Ευρώπης θέλεις. Αμα θέλεις μια πιο ομοσπονδιακή Ευρώπη, τον αυξάνεις τον προϋπολογισμό. Αν κάνεις βήματα πίσω στην Ευρώπη, σκέφτεσαι πώς να μειώσεις τα κονδύλια. Αυτό είναι άλλο ζήτημα από την καλή διαχείριση των χρημάτων. Αλλά μερικές φορές τα μπερδεύουν κάποιοι.

Ως καλή διαχείριση εννοούν τη μείωση. Εχουμε το ζήτημα ότι στις δύο πρώτες διευρύνσεις, δηλαδή από 10 σε 12, που ήταν Ισπανία-Πορτογαλία, και από 12 σε 15, που ήταν Αυστρία-Φινλανδία-Σουηδία, τα λεφτά αυξήθηκαν, τότε με τα Μεσογειακά Προγράμματα και με τα Ταμεία Συνοχής, γιατί μπήκαν πλούσιες χώρες.

Τώρα οι πλούσιες χώρες δεν θέλουν να αυξήσουν τα κονδύλια που παίρνουν οι πιο φτωχές. Γι’ αυτό επιμένω, ναι στους κανόνες του κράτους δικαίου, αλλά αυτά να εφαρμόζονται σε μια Ευρωπαϊκή Ενωση που θα αναπτύσσεται και δεν θα υποχωρεί».

«Ο σημερινός διάλογος αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία για τον επαναπροσδιορισμό των κοινών στόχων και τη δυνατότητα για συντονισμένη δράση σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο» τόνισε ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών, Τεοντόρ Μελεσκάνου.

Ειδικά για την ενταξιακή πορεία των κρατών των Δ. Βαλκανίων, εξέφρασε την υποστήριξή του για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή και τόνισε τη σημασία της ατομικής αξιολόγησης των χωρών αυτών, που θα βασίζεται στην τήρηση των συμφωνηθέντων κριτηρίων της Ε.Ε.

Ως ένα ιδιαίτερα χρήσιμο σχήμα χαρακτήρισε την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας- Ρουμανίας η Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, εκφράζοντας την ικανοποίηση της Σόφιας για την υφιστάμενη συνέχεια επί των προτεραιοτήτων, που συνδέει τη βουλγαρική με την ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. μέχρι τώρα και μελλοντικά με τη ρουμανική και υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της διασυνδεσιμότητας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, σε τομείς όπως οι μεταφορές και η ενέργεια.

Οι τρεις υπουργοί δεν συζήτησαν άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο, καθώς η τριμερής συνάντηση ήταν προσανατολισμένη στην ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών στην περιοχή των Βαλκανίων, ωστόσο προκλήθηκαν να τοποθετηθούν από τους δημοσιογράφους.

Ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε πως το θέμα αυτό συζητήθηκε στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στη Σόφια και εκεί, ζήτησε να προστεθεί ακόμη ένα κριτήριο σε αυτά της Κοπεγχάγης: «υποψήφιο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή κράτος που θέλει να έχει τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει:

Πρώτον, να έχει φιλειρηνική και όχι επιθετική πολιτική – και δη εξωτερική πολιτική.

Δεύτερον, να εφαρμόζει το Διεθνές Δίκαιο και να το δέχεται δημιουργικά.

Τρίτον, να εφαρμόζει και το Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης. Είναι ζήτημα της ίδιας της Τουρκίας αν θα σταματήσει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θαλάσσης και τους κανόνες της φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής ή όχι» κατέληξε ο Ελληνας υπουργός. Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας σημείωσε ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτό κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ να μη σέβονται το Δίκαιο της Θάλασσας.

Είπε δε χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις ενέργειες παρεμπόδισης των ερευνών στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και υπενθύμισε ότι δεν πρέπει να λησμονούμε πως Ελλάδα και Τουρκία είναι μέλη της ίδιας συμμαχίας.

   

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *