Φίλια πυρά από Βερναρδάκη και Φίλη λόγω Σαββίδη

vernardakis

Αναταράξεις στην κυβέρνηση μετά την απόφαση του πρωθυπουργού και του υφυπουργού Αθλητισμού για επ’ αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος εξαιτίας των πρωτοφανών επεισοδίων την Κυριακή στην Τούμπα με πρωταγωνιστή τον Ιβάν Σαββίδη, που εισέβαλε οπλισμένος στο γήπεδο.

Ελληνική κυβέρνηση και FIFA είναι σε επικοινωνία και το ενδεχόμενο ενός Grexit από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα «ίσως είναι μία λύση», όπως στο παρελθόν για άλλες χώρες, είπε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης «Στο Κόκκινο». «Θα στεναχωρηθώ πάρα πολύ εάν δω βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές μίας αριστερής κυβέρνησης, να αφήνουν ανοιχτά τα ενδεχόμενα, για να εξυπηρετήσουν μία εκλογική τους πελατεία. Εδώ πρέπει να είμαστε κάθετοι. Συμμετέχουμε σε μία πολιτική μάχη, έχουμε μία ιδεολογία», υπογράμμισε.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο «έχει γίνει βιτρίνα μέσω της οποίας εκπληρώνονται άλλες δεσμεύσεις … πρέπει αυτό να το σταματήσουμε και θα το σταματήσουμε», ξεκαθάρισε ο κ. Βερναρδάκης. «Βρίσκεται αυτή τη στιγμή και η FIFA σε επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό, έχει αφεθεί ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός μεγάλου Grexit από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ίσως είναι μία λύση. Σας θυμίζω ότι και στο παρελθόν στο εξωτερικό, όταν τα πράγματα έφτασαν στο «μη περαιτέρω», πήραν πολύ δύσκολες αποφάσεις», όπως σημείωσε.
 
Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς ? ?ους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Εγώ θα στεναχωρηθώ πάρα πολύ εάν δω βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές μίας αριστερής κυβέρνησης, να αφήνουν ανοιχτά τα ενδεχόμενα, για να εξυπηρετήσουν μία εκλογική τους πελατεία. Εδώ πρέπει να είμαστε κάθετοι. Συμμετέχουμε σε μία πολιτική μάχη, έχουμε μία ιδεολογία. Δεν είναι διαχείριση, ούτε μικροπελατειακών καταστάσεων, ούτε να κλείνουμε τα μάτια δεξιά και αριστερά. Αυτές είναι οι παθογένειες της πολιτικής. Αυτό εννοούσε ο Τσίπρας χτες όταν είπε -και πράγματι το είπε- σε έξαλλη κατάσταση, ότι αυτή την ιστορία θα την τελειώσει. Γιατί ακριβώς επειδή δεν τον κρατάει κανείς, δεν έχει και κανένα λόγο να την κουκουλώσει», τόνισε ο υπουργός.
 
Νωρίτερα και σχολιάζοντας δημοσιεύματα στον σημερινό Τύπο όπως το «Πώς το Μαξίμου εξέθρεψε το φαινόμενο Ιβάν» στα σημερινά Νέα, ο κ. Βερναρδάκης είπε χαρακτηριστικά: «Τι να απαντήσω τώρα, το λέει η εφημερίδα γνωστού ιδιοκτήτη ομάδας. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί σε αυτή την περίπτωση. Υπάρχει μία κατάσταση αρωστημένη και στα όρια της παρανομίας, σε όλες τις εκφάνσεις, σε όλο το ποδόσφαιρο. Δεν αφορά μόνο τις μεγάλες ομάδες, αλλά και τις μικρ? ?τερες, τις χαμηλότερες κατηγορίες, τα διοικητικά συστήματα, της διαιτησίας, του παραγοντισμού, των τοπικών … έχουμε να κάνουμε με μία αρωστημένη κατάσταση που χρειάζεται βαθύ νυστέρι».
  
«Αυτή η ιστορία της διαπλοκής και της χρησιμοποίησης του ποδοσφαίρου από τα οικονομικά και πια πολιτικά συμφέροντα θα τελειώσει μία και καλή. Η κυβέρνηση θα είναι αμείλικτη προς όλους», συνέχισε ο κ. Βερναρδάκης, τονίζοντας ότι πρέπει να σπάσει «το παραμύθι ότι 5.000 άνθρωποι μπορούν να κατευθύνουν πολιτικές αποφάσεις και κυβερνητικές πολιτικές. Εάν δεν το καταφέ? ?ουμε θα έχουμε και εμείς την ευθύνη μας».
 
«Δεν υπάρχει υγιής φίλαθλος και άνθρωπος που να λέει ότι αυτή η κατάσταση είναι καλή … όχι απλώς δεν πρέπει να την αγγίξουμε, πρέπει να την μεταμορφώσουμε, με οποιονδήποτε τρόπο, ελεγκτικοοικονομικό, κατασταλτικό, διοικητικό».
 
Η διακοπή ήταν επιβεβλημένη για να αποφευχθούν περισσότερα προβλήματα, είπε επίσης ο υπουργός Επικρατείας. «Φανταστείτε ότι σε λίγες ημέρες έχουμε έναν τελικό Κυπέλλου ΠΑΟΚ – ΑΕΚ. Σε αυτό το πλαίσιο, με παράγοντες που μπαίνουν μέσα στα γήπεδα με όπλα, ντουφέκια και στρατούς π ου στοιχίζονται πίσω από αυτές τις ηγεσίες, μπορεί να γίνει; Το επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον αυτό; Δεν θα ήταν υπόλογη η κυβέρνηση εάν δεν σταμάταγε αυτή τη διαδικασία;», αναρωτήθηκε.

Ο κ. Βερναρδάκης εξάλλου καυτηρίασε συγκεκριμένη περίπτωση ΠΑΕ που με ανακοίνωσή της καταφέρεται κατά της διακοπής του πρωταθλήματος, αν και η ίδια «έχει απλήρωτους όλους τους ποδοσφαιριστές της εδώ και μία δεκαετία και έσπρωξε τα πράγματα στο Grexit για την ομάδα», ενώ «σε κάθε ευκαιρία ζητάει χαριστική παρέμβαση».

Να θεσπιστεί ασυμβίβαστο ιδιοκτησίας ομάδας και ΜΜΕ ζήτησε ο Νίκος Φίλης

«Δεν είναι δυνατόν όλοι αυτοί οι «νονοί» στο χώρο του ποδοσφαίρου να είναι ταυτοχρόνως και ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, να κάνουν ανοιχτά πολιτικό παιχνίδι -δεν με ενδιαφέρει με ποιους- και παιχνίδι επιχειρηματικών συμφερόντων. Πρέπει το νυστέρι να μπει πολύ βαθιά», δήλωσε ο Νίκος Φίλης.

Μιλώντας «Στο Κόκκινο» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε «να εξετάσουμε την δυνατότητα να θεσπιστεί ασυμβίβαστο ανάμεσα σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ και ιδιοκτήτες αθλητικών ομάδων αποτελεί μία από τις χειρότερες εκδοχές της διαπλοκής, μία αριστερή κυβέρνηση έχει καθήκον να κόψει και αυτό τον ομφάλιο λώρο».

Ο ίδιος τόνισε ότι «και στο παρελθόν υπήρξε διακοπή του πρωταθλήματος … δεν μπορεί η αντιμετώπιση να θυμίζει μία από τα ίδια. Με προβληματίζει ότι επιλέχθηκε ως άμεση απάντηση η διακοπή του πρωταθλήματος, που μοιάζει να κατανέμει αδιακρίτως την ευθύνη σε όλες τις ομάδες και να δημιουργηθούν συνθήκες διάλυσης, μέσα από την οποία μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία, να διασωθούν οι «νονοί» του ποδοσφαίρου».

«Η αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας εναντίον όλων των πρωταγωνιστών των επεισοδίων είναι μονόδρομος», χρειάζεται «εφαρμογή των νόμων erga omnes», συνέχισε ο κ. Φίλης, «δεν είναι δυνατόν ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ π.χ. που μπήκε οπλισμένος στον αγωνιστικό χώρο, ακόμη να καταζητείται. Να μην έχει συλληφθεί αμέσως … Η κοινή γνώμη, φίλαθλη ή μη, δεν ανέχεται πια προέδρους ΠΑΕ και παράγοντες του αθλητισμού, σε ρόλο σερίφη, πιστολέρο, αρχηγού οπαδικού στρατού, ιδιοκτήτη ολόκληρων πόλεων της χώρας».
 
Στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, κατά τον ίδιο, πρέπει να περιλαμβάν ονται αυστηρός έλεγχος για διακίνηση μαύρου χρήματος, διάλυση των οπαδικών στρατών που τείνουν να εξελιχθούν σε ένα περίεργο παρακράτος, απομάκρυνση των εμπλεκόμενων σε παράνομους στοιχηματισμούς, λαθρεμπόριο, διακίνηση ναρκωτικών συνεργασία με ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς για το χτύπημα της βίας και εξουδετέρωση της διαπλοκής.

Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, επί σειρά ετών με τη διακυβέρνησή τους είναι αυτοί που δημιούργησαν αυτές τις καταστάσεις, τις ανέχτηκαν, κέρδισαν με πελατειακά δίκτυα. Όλη αυτή η συγκρότηση της οπαδικής διαπλοκής ανάμεσα σε πολιτικά κόμματα, νονούς του ποδοσφαίρου και επιχειρηματικές δράσεις, αποτελούν από τις βασικές παραμέτρους της κρίσης που ζούμε σήμερα. Είναι μία μορφή διαφθοράς και όχι μίας που ομολογείται. Η ΝΔ είναι και εδώ ανειλικρινής.

Τέλος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου τόνισε ότι «έχουμε πλέον το εξής παράδοξο: Μέχρι στιγμής τα επεισόδια τα προκαλούσαν οι οπαδοί και τώρα πλέον ο πρόεδρος μια ομαδας μπαίνει οπλοφορώντας. Ακόμα και αν δεν είχε διάθεση όταν φαίνεται το όπλο και μετά αλλάζει το αποτέλεσμα του αγώνα αυτό είναι απαράδεκτο».

Η ίδια δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 ότι «θα έπρεπε να είχε συλληφθεί πάραυτα ο κ. Σαββίδης». «Δεν μπαίνει κάποιος στο γήπεδο οπλισμένος. Αν θέλει να κάνει σκοποβολή ο χώρος του γηπέδου δεν είναι προπονητήριο. Αυτό και μόνο θα έπρεπε να είχε ενεργοποιήσει τις αρχές να τον συλλάβουν» πρόσθεσε για να τονίσει ότι «δεν είμαστε κατά υπέρ ορισμένων πρόσωπων. Είμαστε υπέρ ή κατά πράξεων. Οι πράξεις χαρακτηρίζονται ως παράνομες».

[related-articles]

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *