Κονδύλια 500 εκατ. ευρώ στα ΑΕΙ

Αλέξης Τσίπρας

Στο Αιγάλεω βρέθηκε χθες βράδυ και μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επ’ ευκαιρία της ίδρυσης του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων είπε ότι γνωρίζει πολύ καλά πως η πρωτοβουλία της δημιουργίας του νέου ιδρύματος δεν άρεσε σε κάποιους ιδιαίτερα και συγκεκριμένα «σε αυτούς που θεωρούν ότι η γνώση, η έρευνα, η ακαδημαϊκή εξέλιξη οφείλουν να υπόκεινται σε ταξικούς διαχωρισμούς», ενώ στην ομιλία του υπογράμμισε ότι η δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, που προστατεύεται σε αυτή τη χώρα από το ίδιο της το Σύνταγμα, αποτελεί καθολικό κοινωνικό αγαθό.

«Θεωρούμε υποχρέωσή μας την οικονομική ενίσχυση των ΑΕΙ προκειμένου να επιτελέσουν το έργο τους», ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε αυξημένη χρηματοδότησή τους -όπως και των ερευνητικών κέντρων- τόσο στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ όσο και μέσω του Ελληνικού Ιδρύματος για την Ερευνα και την Καινοτομία, με κονδύλια που υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Οπως είπε, «πετύχαμε για πρώτη φορά μετά την κρίση την ενίσχυση των ΑΕΙ με 500 θέσεις ΔΕΠ για το 2017 και άλλες 500 για το 2018, ενώ έχουν ήδη προκηρυχτεί πάνω από 300 υποτροφίες από το ΙΚΥ για υποψήφιους διδάκτορες». Τέλος, όπως σημείωσε, ρητός στόχος της κυβέρνησης είναι εντός του 2019 να ισχύσει η αναπλήρωση όλων των θέσεων που κενώνονται λόγω συνταξιοδοτήσεων βάσει του κανόνα «ένας προς έναν», ώστε να επέλθει οριστικά η κανονικότητα στα ΑΕΙ.

 

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *