Κίνημα Αλλαγής: Νέο ναυάγιο για τα οργανωτικά

Κίνημα Αλλαγής

Σε γόρδιο δεσμό εξελίσσονται οι διαφωνίες στο Κίνημα Αλλαγής με επίκεντρο τα οργανωτικά ζητήματα του νέου φορέα.

Έλαχιστα 24ώρα πριν το ιδρυτικό συνέδριο, τα στελέχη των κομμάτων και των κινήσεων που συγκροτούν το κοινό σχήμα αδυνατούν να ομονοήσουν στον τρόπο εκλογής του ενός και μοναδικού οργάνου που θα προκύψει από την επικείμενη συνεδριακή διαδικασία, της Κεντρικής Επιτροπής. Το αποτέλεσμα είναι για το συγκεκριμένο σημαντικό ζήτημα όλα να παραμένουν στον αέρα, χωρίς κανείς να γνωρίζει πως και πότε θα βρεθεί η αναγκαία χρυσή τομή.

Την Τρίτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των εκπροσώπων των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου (Χρ. Πρωτόπαπας, Μ. Όθωνας, Δ. Τσιόδρας, Ανδρ. Σπυρόπουλος, Δ. Χατζησωκράτης και Ν. Διακουλάκης) υπό το συντονιστή της Οργανωτικής Επιτροπής Βασίλη Κεγκέρογλου, προκειμένου τα τελευταία αυτά εμπόδια να ξεπεραστούν .

Κάτι τέτοιο όμως δεν κατέστη ούτε αυτή τη φορά εφικτό, επιτείνοντας το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί και στο Πολιτικό Συμβούλιο της Δευτέρας. Μάλιστα, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη δεν ανανέωσαν το ραντεβού τους, προκαλώντας απορίες για τον τρόπο λήψης της απόφασης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δύο είναι τα ενδεχόμενα που βρίσκονται τούτη τη στιγμή πάνω στο τραπέζι.

Πρώτον, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής (350 προτείνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μικρότερο όργανο θέλει η ΔΗΜΑΡ και άλλοι εταίροι) να διοριστούν με βάση μια εκ των προτέρων καθορισμένη αναλογική κατανομή ανά κόμμα (πρόταση με την οποία συμφωνεί το Ποτάμι).

Δεύτερον, το όργανο να προκύψει με καθολική ψηφοφορία με έλαχιστο ποσοστό εκλογής ανά κόμμα και εκπρόσωπο στο Πολιτικό Συμβούλιο της τάξης του 7% (τη Δευτέρα το ποσοστό είχε προσδιοριστεί στο 5-6%). Σύμφωνα με βάσιμες εκτιμήσεις, αυτό σημαίνει ότι στην Κεντρική Επιτροπή των 350 μελών, το κάθε κόμμα, κίνηση ή προσωπικότητα που μετέχει στον ομοσπονδιακό φορέα θα εκλέξει το λιγότερο 28 άτομα. Ωστόσο, υπάρχουν αντιρρήσεις από ορισμένους ότι οι ποσοστώσεις δεν είναι δίκαιες και αντιπροσωπευτικές, ενώ ακούστηκαν και απόψεις για αρκετά δυσκολότερη διαδικασία εκλ? ?γής, που ερμηνεύτηκε ως απόπειρα να οδηγηθούν τα πράγματα στη λύση του διορισμού. 

«Υπάρχουν πράγματι δυσκολίες και προβλήματα», έλεγαν στην efsyn.gr πηγές της ΔΗΜΑΡ μετά τη λήξη της σύσκεψης, εκφράζοντας την ελπίδα να βρεθεί κοινή συνισταμένη. Σε ό,τι αφορά την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη, τονίστηκε ότι τάσσεται υπέρ της καθόλικης ψηφοφορίας όλου του οργάνου, με σεβασμό στην ανάγκη πλουραλισμού και αποτύπωσης κάθε συνιστώσας στην Κεντρική Επιτροπή, χωρίς όμως διάθεση για παζάρια και διαπραγματεύσεις.  

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *