Να κληθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες επιμένει ο Βενιζέλος

Ευάγγελος Βενιζέλος

Επί τέσσερις ώρες κατέθετε τις αντιρρήσεις του στην προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ζήτησε από τα μέλη της να προχωρήσουν σε βάθος τη διερεύνηση και να καλέσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες.   

Ο κ. Βενιζέλος, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στη δικογραφία με τα δέκα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, έθεσε θέμα παραβίασης της ποινικής δικονομίας εκ μέρους της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε αστειότητες τις ερμηνείες γύρω από τα νέα στοιχεία που διαβιβάστηκαν την Τετάρτη στη Βουλή και κατηγόρησε την κ. Τουλουπάκη ότι κακώς και κατά παράβαση της ποινικής δικονομίας τα παρέλαβε, αντί να στείλει την προστατευόμενη μάρτυρα στη Βουλή για να τα παραδώσει η ίδια στην ειδική επιτροπή. 

«Έχω στα χέρια μου τα νέα στοιχεία και το CD, έχω δει τα χειρόγραφα, επειδή έχω αυτό το δικαίωμα. Είναι μια αστειότητα ότι έχει δώσει ο Σαμαράς τον αριθμό του Σταϊκούρα να πάνε εκεί… Φοβερά στοιχεία δηλαδή! Μια carte visit του πρωθυπουργού… και ο Σταϊκούρας με τον αριθμό να πάνε εκεί οι ενδιαφερόμενοι…. Οι δε επιστολές της Νovartis προς τον πρώην πρωθυπουργό είναι του τύπου έχουμε αιτήματα» σχολίασε.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι τα στοιχεία του cd από τη Novartis είναι ελλιπή, καθώς αποτελούν μόνο μέρος των στοιχείων που στέλνει η εταιρεία στο υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. «Τώρα μας στέλνουν κάποια στοιχεία από υπολογιστές ενώ στην Αμερική στέλνουν τα πάντα. Πρέπει να μας στείλουν όλα τα στοιχεία του ψηφιακού αρχείου της Novartis», είπε.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε στην ανάγκη να προχωρήσει σε βάθος έρευνα σημειώνοντας ότι «για λόγους θεσμικής και πολιτικής εντιμότητας πρέπει να γίνει έρευνα εδώ, αλλιώς δεν θα ερευνηθεί ποτέ τίποτε». Στη διάρκεια της κατάθεσής του στην επιτροπή ανέπτυξε τις ενστάσεις και τα αιτήματα, τα οποία συνοψίζονται στα εξής:

  • «Πρέπει πλέον να γίνει έρευνα επί της ουσίας, να κληθούν οι μάρτυρες».
  • «Πρέπει στην Επιτροπή να κληθούν και ο κ. Φρουζής και η διοίκηση της Novartis, o ΣΦΕΕ. Να έρθουν οι πάντες και να φέρουν και όλα τα στοιχεία».
  • «Είναι άκυρη η σύσταση της επιτροπής διότι δεν περιλαμβάνονταν στην πρόταση πραγματικά περιστατικά – πράξεις. Αυτή είναι μια θεμελιώδης προϋπόθεση που δεν έχει τηρηθεί».
  • «Η επιτροπή έχει αρμοδιότητα να ερευνήσει την υπόθεση διότι συγκροτήθηκε. Αν υπήρχε επιφύλαξη ως προς την αρμοδιότητα έπρεπε, αυτή να λυθεί από την ολομέλεια».
  • «Υπάρχει σοβαρή ανακολουθία του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη στάση του σήμερα και τη στάση που τήρησε στο παρελθόν σε άλλες επιτροπές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστηρίξει ότι όλα αυτά υπάγονται στο άρθρο 86 του Συντάγματος σε πολλές και διάφορες περιπτώσεις. Τελευταία περίπτωση είναι το πόρισμα Παπαντωνίου που ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι ακολουθεί τη νομολογία αλλά σήμερα δεν το κάνει, αφού η κρατούσα νομολογία λέει ότι η δωροδοκία έχει σχέση με τα υπουργικά καθήκοντα και άρα πρέπει να ερευνηθεί από τη Βουλή».
  • «Για τους υπουργούς η προδικασία εκκινεί στη Βουλή, δεν υπάρχει προδικασία ενώπιον της κ. Τουλουπάκη και συνεπώς δεν υπάρχει πράξη χαρακτηρισμού των μαρτύρων ως προστατευομένων. ‘Αρα πρέπει εξ υπαρχής να ληφθούν καταθέσεις και αν τολμήσει η Επιτροπή, ας τους δώσει καθεστώς προστασίας».
  •  «Αν δεν γίνει έρευνα τώρα στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, δεν θα γίνει πουθενά. Η δικαιοσύνη θα πει ότι δεν έχει δικαιοδοσία. ‘Αρα για λόγους θεσμικής και πολιτικής εντιμότητας πρέπει να γίνει έρευνα εδώ, αλλιώς δεν θα ερευνηθεί ποτέ τίποτα».

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *