Στην Ελλάδα το υψηλότερο ποσοστό «κόκκινων δανείων»

Βλάντις Ντομπρόβσκις

Η βαθιά κρίση που πέρασε η Ελλάδα, η μη αποτελεσματική διαδικασία αφερεγγυότητας και άλλοι παράγοντες συνέβαλαν στο πρόβλημα των «κόκκινων δανείων» στην Ελλάδα, το ποσοστό των οποίων είναι 46,7%, το υψηλότερο στην Ε.Ε. Αυτό τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόφσκις, που παρουσίασε τις προτάσεις της για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ε.Ε.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για το ευρώ αντιπρόεδρος της Επιτροπής είπε πως η Ελλάδα «έχει μακράν το μεγαλύτερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, 46,7% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017», από 47,4% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016, εξηγώντας ότι υπάρχει ένας συνδυασμός παραγόντων που οδήγησαν σε αυτό.

«Πρώτον, η Ελλάδα πέρασε την πιο βαθιά και μακρά κρίση από όλα τα άλλα κράτη-μέλη», τόνισε ο ίδιος ενώ αναφέρθηκε και στην «αποτελεσματικότητα της διαδικασίας αφερεγγυότητας».

Ωστόσο, ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για τη βελτίωσή της.

Μεταξύ αυτών ανέφερε ότι «πρέπει να εξεταστεί το ποια στοιχεία λειτουργούν και ποια όχι, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο των συστάσεων του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Οι προτάσεις που καταθέσαμε σήμερα αφορούν και την Ελλάδα, κυρίως σε ό,τι αφορά την εξωδικαστική αναγκαστική εκτέλεση εξασφαλίσεων δανείων και τις λεγόμενες προτάσεις δεύτερης ευκαιρίας για την αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων».

Όσον αφορά τις υπόλοιπες χώρες, η μεγαλύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία (-24,9%) και στη Σλοβενία (-24,8%).

Τα μέτρα της Επιτροπής

Ο Βλάντις Ντομπρόφσκις ανέφερε ότι οι προτάσεις της Επιτροπής για τα «κόκκινα δάνεια» βασίζονται «στη σημαντική μείωση των κινδύνων που έχει ήδη επιτευχθεί τα τελευταία έτη και πρέπει να αποτελέσουν αναπόσπαστο μέρος της ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ένωσης μέσω της μείωσης και του επιμερισμού των κινδύνων».

«Η Ευρώπη πρέπει να αδράξει την ευκαιρία για να επιταχύνει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η μείωσή τους είναι απαραίτητη για την περαιτέρω μείωση των κινδύνων στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς του. Με λιγότερα “κόκκινα” δάνεια στους ισολογισμούς τους, οι τράπεζες θα μπορούν να χορηγούν περισσότερα δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», τόνισε.

Η δέσμη μέτρων που προτείνει η ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θέτει τέσσερις προτεραιότητες:

α) Τη διασφάλιση της δέσμευσης κεφαλαίων από τις τράπεζες για την κάλυψη των κινδύνων που συνδέονται με δάνεια που θα εκδοθούν στο μέλλον και ενδέχεται να μην εξυπηρετηθούν,

β) την ενθάρρυνση της ανάπτυξης δευτερογενών αγορών στις οποίες οι τράπεζες μπορούν να πωλούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους σε διαχειριστές πιστώσεων και επενδυτές,

γ) τη διευκόλυνση της είσπραξης οφειλών, συμπληρωματικά προς την πρόταση για την αφερεγγυότητα και την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων που υποβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2016,

δ) την παροχή βοήθειας για την αναδιάρθρωση των τραπεζών στα κράτη-μέλη που το επιθυμούν μέσω της παροχής μη δεσμευτικών κατευθυντήριων γραμμών —ενός σχεδίου στρατηγικής— για την ίδρυση εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (AMCs) ή για τη θέσπιση άλλων μέτρων για τη διαχείριση των NPL.

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *