Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Αποψη

Η χθεσινή μέρα έδειξε καθαρά πως τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση. Μπορεί να ήταν κοινός τόπος ότι το τρίτο Μνημόνιο, στην εφαρμογή του, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση για τον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά η πράξη, όπως συμβαίνει πάντοτε, ξεπερνάει κάθε φαντασία.

Η κοινοβουλευτική δύναμη της κυβέρνησης, μέσα σε δύο μήνες διακυβέρνησης, μετράει ήδη δύο απώλειες βουλευτών και μία παραίτηση βουλευτή-ηγετικού στελέχους, του Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Το τίμημα της προώθησης σκληρών μέτρων -αλλά όχι των σκληρότερων που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές- δεν είναι μικρό. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι προειδοποίηση για το μέλλον.

Το ασφαλιστικό είναι ακόμη μπροστά και η δυσαρέσκεια της κοινωνίας βρίσκεται σε διαδικασία κλιμάκωσης, καθώς τίποτα δεν προμηνύει πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει βελτίωση στη ζωή των πολιτών. Τι θα γίνει; Η απάντηση δεν θα αργήσει να έρθει.

Τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση φανερώνει και ο τρόπος αντίδρασής της στην παραίτηση Σακελλαρίδη. Το γεγονός ότι στελέχη του Μαξίμου χαρακτήριζαν χθες «ανέντιμη» τη στάση του τέως βουλευτή αποτελεί ασφαλές μέτρο για την εκτίμηση της κατάστασης.

Η λαϊκή παροιμία λέει πως πριν μιλήσει κανείς πρέπει να βουτάει τη γλώσσα του στο μυαλό. Σωστό, καθώς είναι πολύ πιθανό, στο προσεχές μέλλον, ο τρόπος με τον οποίο αποχώρησε από την πολιτική σκηνή ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος να θεωρείται -από τους τωρινούς επικριτές του- υπόδειγμα κοινοβουλευτικής και κομματικής συμπεριφοράς.

Ταυτόχρονα με τους τριγμούς στην κυβέρνηση άρχισαν να επανέρχονται τα σενάρια για οικουμενικό κυβερνητικό σχήμα. Το στίγμα είχε δοθεί από το πρωί χθες, όταν συστημικά μέσα ενημέρωσης -με μακρά θητεία στο ανεβοκατέβασμα κυβερνήσεων- τόνιζαν ότι «πλάνες και ιδεοληψίες τέλος…» ή δεν έκρυβαν τη χαρά τους για την «ταχεία φθορά της αριστερής διακυβέρνησης».

Είναι σαφές ότι το μέγεθος των κυβερνητικών δυσκολιών αυξάνει σημαντικά από την παρέμβαση εγχώριων και ξένων κέντρων τα οποία απεργάζονται διάφορους τύπους πολιτικών εξελίξεων. Καλό είναι αυτό να το λάβει σοβαρά υπόψη της η κυβέρνηση όσο είναι καιρός.

 

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *