Διχασμένη η Ευρώπη για τους βομβαρδισμούς στη Συρία

Ευρωπαϊκή Επιτροπή - κτίριο

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα στο Λουξεμβούργο στο πλαίσιο της συνόδου των ΥπΕξ της ΕΕ και ενώ προηγήθηκαν τα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία. Στόχος της συνόδου είναι να υπάρξει ενιαίο μέτωπο όμως η στάση που έχουν κρατήσει τα κράτη μέλη δεν προδικάζει κάτι τέτοιο.

Βρετανία και Γαλλία έχουν εκφράσει σε όλους τους τόνους την ικανοποίησή τους για τα χτυπήματα που έπληξαν, κατά τις εκτιμήσεις τους, την ικανότητα του καθεστώτος Άσαντ να παράξει και να χρησιμοποιήσει εκ νέου χημικά όπλα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εκτίμησε ότι τα πλήγματα αυτά ήταν «απαραίτητα» και «κατάλληλα». Όμως αρκετές χώρες της ΕΕ προειδοποίησαν κατά της στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Συρία.

Ελλάδα, Ιταλία και Ολλανδία επιμένουν στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, κρατώντας αποστάσεις.

Το μοναδικό σημείο ομοφωνίας που διαφαίνεται έχει να κάνει με την καταδίκη της χρήσης χημικών όπλων.

Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε το Σάββατο εξ ονόματος και των 28 μελών της ΕΕ από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι υπογραμμίζεται ότι πρέπει «να λογοδοτήσουν» οι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου.

Τα δύο μέτωπα που διαμορφώνονται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι: Το μέτωπο Γαλλίας, Βρετανίας που συμμετείχαν στις επιδρομές και το μέτωπο των ουδέτερων χωρών.

Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι αντίθετες στα πλήγματα καθώς φοβούνται την αντίδραση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Η ΕΕ πρέπει να παραμείνει ενωμένη. Πρέπει να αποφύγουμε κάθε χώρα να διεξάγει αυτόνομη πολιτική απέναντι στη Μόσχα. Είναι σημαντικό για την ύπαρξη της ΕΕ», τόνισε Ευρωπαίος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Στη διάρκεια της μηνιαίας συνόδου τους στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν για την πολιτική που θα ακολουθήσουν απέναντι στη Μόσχα προκειμένου να βρεθεί μια λύση για τον πόλεμο στη Συρία.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το θέμα θα απασχολήσει την Ολομέλεια την προσεχή εβδομάδα.

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *