Διπλή ονομασία ζητάει ο Ζάεφ

Ζόραν Ζάεφ

Υπέρ της διπλής ονομασίας, κατά της αλλαγής του Συντάγματος και ανοιχτός σε απεμπόληση του αλυτρωτισμού δήλωσε σε συνάντησή του με δημοσιογράφους που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Σχετικά με την ελληνική θέση να υπάρχει ένα όνομα για κάθε χρήση, στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ και στο εξωτερικό (erga omnes), ο κ. Ζάεφ επανέλαβε τη θέση του ότι το όνομα που θα συμφωνηθεί θα πρέπει να έχει χρήση μόνο για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας του, τάχθηκε εναντίον της αλλαγής του Συντάγματος και υποστήριξε ότι η χρήση του ονόματος στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ δεν επηρεάζει την Ελλάδα.

Πολιτικοί αναλυτές στην Αθήνα επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση η διπλή ονομασία και πως η εμμονή των Σκοπίων σε μια τέτοια θέση αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για συμφωνία στο ονοματολογικό.

Ο κ. Ζάεφ εκτίμησε πάντως ότι υπάρχει πρόοδος στα περισσότερα θέματα που έχουν τεθεί στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι παραμένει ανοιχτό το ίδιο το όνομα, όσο και το εύρος χρήσης του.

«Είμαστε πολύ κοντά σε λύση η οποία θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σχετικά με την ταυτότητα, την εθνικότητα και τη γλώσσα» υποστήριξε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ. Σχετικά με το ζήτημα του αλυτρωτισμού που θέτει η ελληνική πλευρά, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θεωρεί ότι «θα πρέπει να αναζητηθούν κατάλληλες διατυπώσεις οι οποίες να καταδείξουν ότι η χώρα του δεν έχει καμία φιλοδοξία επί ελληνικού εδάφους ή πρόθεση παραβίασης συνόρων και ανάμιξης στην ελληνική ιστορία. Αυτό αφορά και την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Πάντως, αναφερόμενος στη μετονομασία του διεθνούς αεροδρομίου των Σκοπίων, δήλωσε ότι ήταν μια κίνηση καλής θέλησης, ενώ σημείωσε ότι η απομάκρυνση του αγάλματος «Εφιππος πολεμιστής» από την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας δεν σχετίζεται με τις συνομιλίες για το ονοματολογικό.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επιβεβαίωσε ότι σε περίπτωση λύσης, «η συμφωνία θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Το ερώτημα είναι η χρονική στιγμή. Αν θα τεθεί αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας ή πριν από την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ ή στην Ε.Ε.» (πιθανόν εννοεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.).

Η αντιπολίτευση

Ο κ. Ζάεφ θεωρεί ότι η όποια συμφωνία επιτευχθεί θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς και τους πολίτες και των δύο χωρών και εξέφρασε την ευχή ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες θα υποστηρίξουν την πιθανή λύση, ως εγγύηση για τη βιωσιμότητα της συμφωνίας, εφόσον αυτή επιτευχθεί.

Μία ημέρα πριν, σε άλλη συνέντευξή του, ο κ. Ζάεφ αναφέρθηκε στους συμβιβασμούς που έχει κάνει ο ίδιος επί του θέματος και υπογράμμισε: «Είμαι ο πρώτος πρωθυπουργός της “Μακεδονίας” που δέχτηκε να υπάρχει πριν το όνομα της χώρας ένας γεωγραφικός προσδιορισμός». «Η ελληνική πλευρά έχει δείξει κατανόηση στο θέμα της ταυτότητάς μας και πιστεύω ότι θα επιτευχθεί συμφωνία» υποστήριξε.

«Θα προσπαθήσουμε να λύσουμε τα ζητήματα στον μεταξύ μας διάλογο, όπως κάναμε και με τη Βουλγαρία, γιατί θα είναι ευεργετικό στην ανάπτυξη των σχέσεών μας με την Ελλάδα και θα προσφέρει στη χώρα μας την ευκαιρία να προχωρήσουμε μπροστά, να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ, να αρχίσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και να βελτιώσουμε το επίπεδο ζωής των πολιτών μας», ανέφερε ο κ. Ζάεφ, ο οποίος μία εβδομάδα πριν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να ενταχθεί η χώρα του στο ΝΑΤΟ αν προηγουμένως δεν βρεθεί λύση στο ονοματολογικό.

Ο κ. Ζάεφ τόνισε ότι αυτό είναι θέση την οποία του εξέφρασε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, όταν τον συνάντησε στα Σκόπια. Σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση, ενδεχομένως η ΠΓΔΜ να λάβει ένα καθεστώς συνδεδεμένης χώρας, όπως η Σουηδία, ανέφερε ως σενάριο ο κ. Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε επίσης ότι θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων, που θα γίνει στη Σόφια στις 17-18 Απριλίου.

   

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *