Αναμένοντας το ΔΝΤ να ανοίξει τα χαρτιά του

Ευκλείδης Τσακαλώτος- Κριστίν Λαγκάρντ

Το μεταμνημονιακό αναπτυξιακό σχέδιο της Αθήνας και το πρόγραμμα εποπτείας που θα το συνοδεύει θα τεθούν επί τάπητος στα κρίσιμα ραντεβού του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στην Ουάσινγκτον. Με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους να παραμένει πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων, το βλέμμα όλων στρέφεται στην εαρινή σύνοδο του Ταμείου και στις επαφές Τσακαλώτου-Χουλιαράκη με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο υπουργός Οικονομικών ταξιδεύει στη Βοστώνη όπου θα πραγματοποιήσει (έως την Πέμπτη) σειρά επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών.

Στη συνέχεια, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον (19- 21/4) για να παρευρεθεί στις εργασίες της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το Σάββατο (21 Απριλίου) ο Έλληνας αξιωματούχος αναμένεται να έρθει τετ α τετ με την «ισχυρή κυρία» του Ταμείου με το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους να τίθεται στο τραπέζι στη βάση των προτάσεων που έχουν καταθέσει οι Γάλλοι και ο ESM.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να παρουσιάσει το ελληνικό σχέδιο με τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν τη μεταμνημονιακή εποχή, με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για ανάπτυξη να μην είναι ενθαρρυντικές.

Σημαντική θα είναι επίσης η αποστολή του Έλληνα υπουργού να αποκρούσει τις απαιτήσεις του Ταμείου για επίσπευση (από την 1η Ιανουαρίου του 2019) της περικοπής του αφορολόγητου.

Μέτωπο… Eurogroup

Χθες, αποφεύγοντας να μιλήσει για «συμφωνία – πακέτο», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, κάνοντας λόγο για επιδίωξη μίας «καταρχήν συμφωνίας» με τους δανειστές στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Τζανακόπουλος, η «καταρχήν συμφωνία» θα αφορά στην ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, καθώς και τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους αλλά τον προσδιορισμό της μορφής που θα έχει η μεταπρογραμματική εποπτεία από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε εκτενή αναφορά στα θέματα της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «έχει προεξοφληθεί ότι οδεύουμε προς μια καθαρή έξοδο χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης».

Ο υπουργός ενημέρωσε ότι οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και με τους υπόλοιπους θεσμούς οι οποίοι εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα «συνεχίζονται με ικανοποιητικό ρυθμό».

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *