«Να δείξουν σοβαρότητα»

Από τις πρόσφατες συναντήσεις Νίκου Κοτζιά - Ζόραν Ζάεφ

«Να επιδείξουν μια σοβαρότητα και να αποδεχθούν μια μέθοδο που θα μας οδηγήσει στη λύση», κάλεσε χθες από το Λουξεμβούργο ο Νίκος Κοτζιάς, με δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. Ο κ. Κοτζιάς, στο πλαίσιο της συζήτησης του συμβουλίου για την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων, ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πορεία των διαπραγματεύσεων τόσο με την Αλβανία όσο και με την ΠΓΔΜ.

Σχολιάζοντας εμμέσως τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, υπογράμμισε «την ανάγκη οι ηγέτες της ΠΓΔΜ να κατανοήσουν ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνεται μέσω συνεντεύξεων και συνεχών δημόσιων δηλώσεων».

Στο συμβούλιο συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στη Συρία και ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι «πέρα από την καταδίκη της χρήσης χημικών όπλων που πρέπει να είναι ολοκληρωτική, πρέπει να καταδικαστεί κάθε είδους πολεμική ενέργεια, όπως και αυτή που συμβαίνει στο Αφρίν. Πρέπει να δούμε πώς θα υπερασπιστούμε και τον κουρδικό πληθυσμό».

Παραβίαση διεθνούς δικαίου

Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε επίσης ότι «η Τουρκία με την επίθεση στο Αφρίν παραβίασε το διεθνές δίκαιο, διότι καταπάτησε τη Συνθήκη της Λωζάννης» και κάλεσε την Ε.Ε. «να φτιάξει ένα κλίμα εμπιστοσύνης, καταδικάζοντας οποιαδήποτε πρακτική εις βάρος του διεθνούς δικαίου, από οπουδήποτε και αν προέρχεται».

Κατόπιν ελληνικής παρέμβασης, υιοθετήθηκε στα συμπεράσματα του Συμβουλίου η θέση πως «η Ε.Ε. θα καταβάλει κάθε προσπάθεια στην υποστήριξη μιας ειρηνικής λύσης στη συριακή κρίση».

Στο συμβούλιο συζητήθηκε και το θέμα της Ρωσίας, με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών να υπογραμμίζει «την ανάγκη να υπάρχει δημοκρατική συζήτηση για κάθε θέμα και ταυτόχρονα οι αποφάσεις που λαμβάνονται να εφαρμόζονται». Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι πολλές χώρες πιέζουν να ληφθούν κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας και ταυτόχρονα οι ίδιες αναπτύσσουν το εμπόριό τους με τη Ρωσία.

Σήμερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ (καθώς και για τις υπόλοιπες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την Τουρκία), ενώ αυτή την εβδομάδα αναμένεται στα Σκόπια και η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία θα πραγματοποιήσει περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια.

Χθες, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε σε τοπικά ΜΜΕ στα Σκόπια, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό, ότι «είναι ακριβές πως υπάρχουν διαφορές από την αρχή, υπήρχαν εδώ και 27 χρόνια. Οπως είναι ακριβές και ότι έχουν γίνει βήματα στη διαπραγματευτική διαδικασία. Σίγουρα τα θέματα δεν έχουν λυθεί μέχρι τέλους. Ομως, πρώτον, είναι καλό που οι πολίτες των δύο χωρών είναι αρκετά ενημερωμένοι και, δεύτερον, ποτέ δεν υπήρχαν καλύτερες συνθήκες στη διαπραγματευτική διαδικασία, ούτε μεγαλύτερη πιθανότητα για την εξεύρεση λύσης σε αυτό το φλέγον πρόβλημα».

Σε ερώτηση τι θα συμβεί αν δεν υπάρξει λύση, ο κ. Ζάεφ είπε ότι «πιθανότατα θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες. Ακόμα και αν δεν βρούμε λύση στο πρόβλημα, πρέπει να οικοδομήσουμε φιλία με την Ελλάδα. Εγώ θα συνεχίσω να οικοδομώ φιλία, θα τείνω χείρα και θα προσπαθώ σε δύο μήνες, σε πέντε μήνες, σε έναν χρόνο να βρεθεί λύση. Ειλικρινά επιθυμώ να βρεθεί λύση, επειδή είναι πολλά αυτά που έχουμε να κάνουμε στο μέλλον ως γειτονικές χώρες».

   

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *