«Καμπανάκι» για τα έσοδα τον Μάρτιο

Ευκλείδης Τσακαλώτος - Γιώργος Χουλιαράκης

Προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση η νέα αύξηση-ρεκόρ σχεδόν 2,6 δισ. ευρώ που σημείωσαν στο πρώτο δίμηνο οι απλήρωτοι φόροι νοικοκυριών και επιχειρήσεων επηρεάζοντας αρνητικά τις εισπράξεις, οι οποίες τον Μάρτιο πέρασαν σε αρνητικό πρόσημο.

Πιο συγκεκριμένα η «βουτιά» στα έσοδα έφτασε τα 315 εκατ. ευρώ, η οποία δεν αλλοιώνει «τραγικά» την εικόνα του προϋπολογισμού στο πρώτο φετινό τρίμηνο.

Το πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει «θηριώδες» (σ.σ. έφτασε τα 2,320 δισ. όταν ο στόχος ήταν για 1,096 δισ.) διασφαλίζοντας τη διαπραγματευτική θέση του Ευκλείδη Τσακαλώτου έναντι των θεσμών τον προσεχή Μάιο, ώστε πέρα από τη μείωση των συντάξεων να εγκριθούν έστω και συμβολικά κάποια «αντίμετρα» από 1ης Ιανουαρίου του 2019.

Η πορεία του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2018 δεν εμπνέει καμία ανησυχία στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, από τη στιγμή που η εικόνα του είναι μέσα στο μνημονιακό πλαίσιο και απουσιάζουν οι μεγάλες αστοχίες που θα έθεταν σε κίνδυνο την επιτυχή ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος.

Αρκεί βέβαια αυτό να το πει και το ΔΝΤ, το οποίο με τον ρόλο του υπερ-επόπτη που έχει στο Μνημόνιο, έχει βάλει τα τεχνικά του κλιμάκια να παρακολουθούν πιο στενά το θέμα της εισπραξιμότητας των φόρων.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Στο πρώτο δίμηνο του 2018 οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι έφτασαν τα 2,6 δισ. ευρώ παρά το ρεσιτάλ των κατασχέσεων από την Εφορία.

Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη (παλιές και νέες οφειλές) φτάνουν πλέον τα 101,609 δισ. ευρώ!

Από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκύπτουν τα εξής:

◆ Το πρώτο δίμηνο του 2018 οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση αυξήθηκαν κατά 2,601 δισ. ευρώ (1,9 δισ. ευρώ μόνο τον Φεβρουάριο).

◆ Το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος των 2,601 δισ. ευρώ που έχει προστεθεί στα βιβλία έως τις 31.1.2018 (σ.σ. τα στοιχεία Φεβρουαρίου έχουν περίοδο αναφοράς έως την τελευταία ημέρα του προηγούμενου μήνα) με εξαίρεση τις οφειλές μη φορολογικής προέλευσης (π.χ. καταπτώσεις εγγυήσεων κ.α.), προκύπτει από 1,9 εκατ. οφειλέτες, εκ των οποίων μόνο 26 οφειλέτες οφείλουν 1 δισ. ευρώ. Αν εξαιρεθούν οι 26 οφειλέτες προκύπτει ότι κάτι λιγότερο από 1,9 εκατ. φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους 1,6 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους, δηλαδή περίπου 842 ευρώ ο καθένας.

◆ Τον Φεβρουάριο ο συνολικός αριθμός των φορολογουμένων που εναντίον τους έχουν ληφθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ανήλθε σε 1.088.696.

◆ Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση διαμορφώνονται σε 101,609 δισ. ευρώ εκ των οποίων 14,023 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί επισήμως «ανεπίδεκτα είσπραξης». Ετσι, το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο χρέος διαμορφώνεται σε 87,586 δισ. ευρώ.

◆ Ο αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις υποχώρησε από 4.107.315 σε 3.964.279, ενώ οριακή μείωση κατέγραψε και το πλήθος όσων βρίσκονται υπό τον κίνδυνο αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, από 1.757.439 σε 1.739.301.

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *