Επέκταση συμβάσεων για τα αντιπλημμυρικά στους αυτοκινητόδρομους

Γιώργος Δέδες, γ.γ Δημοσίων Εργων

Την επέκταση των συμβάσεων για τους αυτοκινητόδρομους, με σκοπό την εκτέλεση απαραίτητων έργων, όπως η αντιπλημμυρική προστασία και σύνδεσή τους με βασικούς προορισμούς που είχαν «ξεχαστεί» στους αρχικούς σχεδιασμούς, προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων Γιώργος Δέδες, μιλώντας χθες στο 2ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών.

Ως το τέλος του μήνα θα προκηρυχθεί ο πρώτος διαγωνισμός για τον Βόρειο Οδικό Αξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ), διαβεβαίωσε ο Θανάσης Βούρδας, γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ενώ ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, που πήρε στη συνέχεια τον λόγο, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στη δημοπράτηση έργων, αλλά τόνισε την ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής για την «επόμενη γενιά» έργων.

Τον τόνο όμως στη χθεσινή συνεδρίαση, που φιλοξενείται στο Πολεμικό Μουσείο, έδωσαν οι «μεγάλοι» του κατασκευαστικού τομέα. Ο πρόεδρος της «Ακτωρ» Δημήτρης Κούτρας χαρακτήρισε «άθλο» τις προσπάθειες των ελληνικών ομίλων να διεκδικήσουν έργα στο εξωτερικό και δεν δίστασε να μιλήσει για «καίρια χτυπήματα του κατασκευαστικού κλάδου στο εσωτερικό της χώρας», αλλά και για «το πλούσιο έδαφος» που εξασφαλίζεται σε ξένες εταιρείες που οδηγεί σε αφελληνισμό του κλάδου.

Οι αναφορές «φωτογραφίζουν» το τσουχτερό πρόστιμο που επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις ελληνικές εταιρείες, αφήνοντας ώς τώρα τις ξένες που συμμετείχαν στους «στημένους» διαγωνισμούς.

«Οι επενδύσεις στις υποδομές είναι ο μόνος δρόμος να μπει άμεσα φρέσκο χρήμα στην ελληνική οικονομία», επισήμανε ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περδικάρης, σημειώνοντας ότι ο συγκεκριμένος τομέας έχει υψηλό πολλαπλασιαστή 1,8. Ζήτησε επιτάχυνση των συμβασιοποιήσεων για να υλοποιηθούν ώς το 2022 δρομολογημένα επενδυτικά σχέδια, ύψους 18,7 δισ. ευρώ, από τα οποία το 38% αφορά την ενέργεια.

«Ξεπεράσαμε τους εαυτούς μας για να παραδώσουμε έγκαιρα τους αυτοκινητόδρομους», τόνισε ο Κώστας Μιτζάλης, διευθύνων σύμβουλος της «J&P-Αβαξ».

Χαρακτήρισε «γάγγραινα» τις μεγάλες εκπτώσεις και πρόσθεσε ότι οι κατασκευαστές χρειάζονται τη στήριξη της Πολιτείας και του τραπεζικού συστήματος για να είναι ανταγωνιστικοί στο εξωτερικό.

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *