Πιο γρήγορα και πιο απλά η παροχή ασύλου

Ολγα Γεροβασίλη - Δημήτρης Βίτσας στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το άσυλο

Εγκρίθηκε το βράδυ από την Ολομέλεια της Βουλής -στο σύνολό του από την κυβερνητική πλειοψηφία, αποσπασματικά από πλευρές της αντιπολίτευσης- το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών για τη χορήγηση ασύλου σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ., με τα κόμματα να διαφωνούν επί της αρχής του και να επικυρώνουν μόνο τα μέρη του που αναφέρονται στην ενσωμάτωση των σχετικών οδηγιών της Ε.Ε., λόγω της πολιτικής τους αντίρρησης με την κυβερνητική στρατηγική στον τομέα του μεταναστευτικού.

Ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας Μ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε ενδεικτικά πως «θα πούμε όχι γιατί δεν μπορούμε να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην ολέθρια μεταναστευτική πολιτική που ασκεί τα τελευταία 3,5 χρόνια η κυβέρνηση, θα πούμε όχι γιατί ανταποκρινόμαστε στην ανάγκη των νησιωτών που ζητούν άμεσο απεγκλωβισμό των χιλιάδων ανθρώπων από τα νησιά τους».

Ενώ και από την πλευρά της ΔΗΣΥ ο Θ. Παπαθεοδώρου ξεκαθάρισε πως η παράταξή του ψηφίζει «παρών» επί της αρχής για καθαρά πολιτικούς λόγους.

«Θα καταψηφίζαμε το νομοσχέδιο αν δεν υπήρχαν οι δύο ευρωπαϊκές οδηγίες», είπε, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τα νησιά και τις περιοχές πρώτης εισόδου σε χώρους εγκλωβισμού των προσφύγων και των μεταναστών.

Απαντώντας στη συνολική κριτική, αλλά και στους νεοναζιστικούς αφορισμούς της Χρυσής Αυγής ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, καλώντας την Ολομέλεια να στηρίξει το νομοθέτημα, έθεσε τον διαχωρισμό μεταξύ του συντηρητισμού, της «κόλασης που έχουμε μέσα μας» (σ.σ. επικαλούμενος τον Σαρτρ) και της δημοκρατικής, προοδευτικής και προσηλωμένης στις κατακτήσεις του ανθρώπινου πολιτισμού, πολιτικής σκέψης και ενέργειας.

«Ή είμαστε οι πολιτικές δυνάμεις που φοβούνται ή που θέλουν να διαμορφώσουν με βία και προβοκάτσια φοβισμένα ανθρωπάκια ή είμαστε οι πολιτικές δυνάμεις που δεν φοβούνται και προχωρούν μπροστά», είπε. Ο Δημ. Βίτσας επανέλαβε πως το νομοσχέδιο δεν φιλοδοξεί να λύσει «διά μαγείας» το προσφυγικό, αλλά να βελτιώσει την κατάσταση με την αποσυμφόρηση των περιοχών που ασφυκτιούν.

«Ελλειψη αλληλεγγύης»

«Η προσφυγική κρίση δοκιμάζει την Ευρώπη λόγω της έλλειψης αλληλεγγύης, της ξενοφοβίας και του πολιτικάντικου τρόπου αντιμετώπισης α λα καρτ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ακούω ότι το προσφυγικό αποκτά τον χαρακτήρα τρομοκρατικής απειλής και ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν ηγέτες που λένε «κανένας πρόσφυγας στον τόπο μας». Θα προσεγγίσουμε και το προσφυγικό φοβικά;», αναρωτήθηκε, διαβεβαιώνοντας πως η σημερινή κυβέρνηση δεν «φοβάται» το ζήτημα, έχει επίγνωση των δυσκολιών και επιχειρεί να λύσει τους «κόμπους» της αλυσίδας, προσηλωμένη στα ανθρ ώπινα ιδεώδη.

Στη χθεσινή συζήτηση τοποθετήθηκε και ο υπουργός Υγείας Αν. Ξανθός υποστηρίζοντας πως, παρά τις προβλέψεις για έκρηξη «υγειονομικής βόμβας», η κυβέρνηση κατάφερε να μην εξελιχθεί το πρόβλημα σε μείζον για τη δημόσια υγεία.

«Η χώρα μας, παρά την τρομερή δυσκολία της κρίσης, παρά τα μέτρα λιτότητας και τους περιορισμούς, κατάφερε αυτά τα τρία χρόνια να αντιμετωπίσει με ευαισθησία, με ανθρωπιά και αξιοπρέπεια αυτή τη μεγάλη πρόκληση, δίνοντας το μήνυμα για το πώς μια χώρα σε δυσκολία μπορεί να αντιμετωπίσει σωστά αυτή την ανθρωπιστική κρίση, όταν υπάρχει πολιτική βούληση».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Ν. Δένδιας σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού Υγείας μίλησε για «ιδιόρρυθμη ψυχοθεραπεία της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ», εν τούτοις δήλωσε τη διαθεσιμότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βοηθήσει σε κάθε εθνική, ρεαλιστική προσπάθεια.

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *