Μειώθηκαν οι χρήστες ναρκωτικών παρά την κρίση!

Βαγγέλης Καφετζόπουλος, πρόεδρος ΟΚΑΝΑ

Βελτίωση και όχι επιδείνωση, όπως θα ήταν το αναμενόμενο, παρουσιάζουν οι δείκτες της χρήσης ναρκωτικών τα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα.

Ενημερώνοντας την αρμόδια υποεπιτροπή της Βουλής, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Βαγγέλης Καφετζόπουλος, αναφερόμενος ειδικά στους μαθητές, τόνισε ότι έπειτα από συγκριτική έρευνα (ESPAD) μεταξύ 2011 και 2015 διαπιστώθηκε μείωση της χρήσης αλκοόλ, μεγάλη μείωση του καπνίσματος και μικρή μείωση της χρήσης κάνναβης, ενώ ο ΟΚΑΝΑ ανέμενε αύξηση, ειδικά στην περίπτωση της κάνναβης.

Οπως εξήγησε, ενώ σε άλλες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής που πέρασαν οικονομική κρίση οι δείκτες επιδεινώθηκαν, στην Ελλάδα η κατάσταση παρέμεινε σταθερή και σε ορισμένες περιπτώσεις βελτιώθηκε κιόλας.

Το δεύτερο στοιχείο που επικαλέστηκε είναι η μείωση του αριθμού των εισαγωγών σε θεραπευτικά προγράμματα. Το 2011 ήταν περίπου 6.000, ενώ το 2015 έπεσε στις 4.000 άτομα. Παράλληλα, πριν από 10 χρόνια υπήρχαν 25.000 άτομα που χρειάζονταν θεραπεία και σήμερα ο αριθμός έχει μειωθεί στα 16.000–17.000.

Σύμφωνα με τον κ. Καφετζόπουλο, υπάρχει ακόμη ένα καλό νέο. «Πριν από 10 χρόνια ήμασταν απ’ τους τελευταίους στην Ευρώπη σε θεραπευτική κάλυψη αυτού του μεγάλου αριθμού των χρηστών.

Σήμερα είμαστε στις πρώτες θέσεις. Από αυτά τα 16.000 με 17.000 άτομα έχουμε 13.000 μέσα σε θεραπευτικά προγράμματα, εκ των οποίων περίπου τα 9.000 είναι σε προγράμματα υποκατάστασης. Με ευρωπαϊκό μέσο όρο περίπου 50%, εμείς αγγίζουμε το 70%», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ.

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *