Αισιοδοξία για τις συντάξεις λόγω πλεονάσματος στον ΕΦΚΑ

ΕΦΚΑ

Η πρόβλεψη για πλεόνασμα στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) πάνω από ένα δισ. στο τέλος του 2018 φέρνει άνεμο αισιοδοξίας στην κυβέρνηση ότι θα καταφέρει να πείσει τους δανειστές να μη μειωθούν οι συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Πάντως ήδη έχει αποφασιστεί να υπάρξει έμμεση ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων με τη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Τ. Πετρόπουλο, ο λόγος που θεσμοθετήθηκε το 2017 η πρόβλεψη για ψαλίδισμα της προσωπικής διαφοράς από το 2019 ήταν οι προβλέψεις του ΔΝΤ ότι ο ΕΦΚΑ θα είναι ελλειμματικός για πολλά έτη.

Ωστόσο την περασμένη χρονιά, παρότι είχε προβλεφθεί έλλειμμα στον ΕΦΚΑ της τάξης του 1,05 δισεκατομμυρίου ευρώ, αυτός κυρίως λόγω της εισπραξιμότητας από τις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών και την αύξηση της απασχόλησης παρουσίασε μεγάλο πλεόνασμα.

Το πλεόνασμα αυτό ήταν της τάξης των 777 εκατ. ευρώ, κάτι που έδωσε απόκλιση από τα προϋπολογισθέντα ύψους 1,82 δισ. ευρώ.

Από την άλλη ο κ. Πετρόπουλος είναι βέβαιος ότι το φετινό πλεόνασμα του ΕΦΚΑ θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

«Εχουμε πάλι μια τάση διαμόρφωσης πλεονασμάτων που ίσως ξεπεράσει το 1 δισ. φέτος για τον ΕΦΚΑ. Επομένως έχουμε λόγο να πούμε ότι υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο για να διαχειριστούμε τα πράγματα με έναν διαφορετικό τρόπο», ανέφερε σχετικά ο κ. Πετρόπουλος μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή του κρατικού ραδιοφώνου.

Αυτές ακριβώς οι αποκλίσεις από τις προβλέψεις του ΔΝΤ δίνουν ένα ισχυρό επιχείρημα στην κυβέρνηση ώστε να παλέψει έναντι των δανειστών προκειμένου να μην περάσουν οι μειώσεις στις συντάξεις που ήδη έχουν νομοθετηθεί (μείωση έως 18% επί της προσωπικής διαφοράς από 1.1.2019)!

Δωρεάν φάρμακα

Οπως ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real, «η συμφωνία να έρθουν μειώσεις επήλθε λόγω της εσφαλμένης πρόβλεψης του ΔΝΤ ότι θα έχουμε μικρά πλεονάσματα, επομένως ένας όρος με βάση τον οποίο συμφωνήθηκε κάτι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Διαψεύστηκε. Εχουμε το δικαίωμα ως κυβέρνηση να δούμε τι θα κάνουμε γι’ αυτό».

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρόκειται για μείωση ειδικού σκοπού που επιβλήθηκε κατ’ εξαίρεση των συνηθισμένων κανόνων (ad hoc μείωση) και ως εκ τούτου θεωρεί ότι μπορεί να πείσει τους δανειστές να μην ισχύσει τελικά, αφού λόγω των πλεονασμάτων δεν κλυδωνίζεται το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Πάντως τα πλεονάσματα της ελληνικής οικονομίας φέρνουν, σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, ελάφρυνση του πληθυσμού. «Εχουμε ήδη προνοήσει για το 2019 τη χορήγηση 250 εκατ. για φαρμακευτική περίθαλψη που θα είναι δωρεάν για όσους έχουν σύνταξη μέχρι 700 ευρώ», ανέφερε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, που επισήμανε πως «το καλό αποτέλεσμα που πετυχαίνουμε θα το αξιοποιήσουμε και στην κατεύθυνση του περιορισμού των συνεπειών αν δεν μπορούν να αποφευχθούν στη μείωση κάποιων συντάξεων».

Ωστόσο και στο μέτωπο των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης υφίστανται θετικές προσδοκίες. Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, μέχρι τον Αύγουστο θα έχουν δοθεί όλες οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις, ενώ έχει επιταχυνθεί και η έκδοση των επικουρικών συντάξεων.

Πάντως μέχρι τώρα εκκρεμούν μόλις 75.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, με τη μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή να εντοπίζεται σε όσους έχουν αιτηθεί στο ΤΣΑΥ και το ΤΑΝ.

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *