Κοινούς κανόνες εμπλοκής θέλει ο Καμμένος

Πάνος Καμμένος

Φωτιά στον δημόσιο διάλογο για την αποστρατιωτικοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας έβαλε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος στην εισαγωγική ομιλία του στο 6ο Ετήσιο Συνέδριο της Exposec-Defenseworld που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο πρότεινε τη δημιουργία κοινών κανόνων εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού.

«Στην εποχή μας, το θέμα της ασφάλειας εμπλέκεται με το θέμα της άμυνας και πέραν της σκληρής εργασίας που γίνεται μεταξύ των υπουργείων και των αρχηγείων πρέπει να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω, να δημιουργήσουμε κοινούς κανόνες εμπλοκής μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος», είπε χαρακτηριστικά ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος, παρουσία του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, τόνισε ότι η χώρα μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ κράτησε το 2% (δηλαδή τη ΝΑΤΟϊκή νόρμα που προβλέπ? ?ι το 2% του ΑΕΠ κάθε συμμαχικού κράτους να πηγαίνει στις αμυντικές δαπάνες) και δεν περιόρισε τη συμμετοχή της στις συμμαχικές επιχειρήσεις.

Νωρίτερα εξάλλου, ο Αμερικανός πρέσβης είχε επισημάνει ότι η συμμαχία ΗΠΑ-Ελλάδας είναι πιο ισχυρή από ποτέ, ενώ υποστήριξε ότι επιτυχές παράδειγμα της διμερούς συνεργασίας θα αποτελέσει η αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας μας.

«Στηρίζουμε την Ελλάδα για οικονομική ανάκαμψη, επενδύσεις αμερικανικών επιχειρήσεων, σύσφιγξη διμερών στρατιωτικών σχέσεων», ανέφερε στη δική του εισαγωγική ομιλία ο Τζέφρι Πάιατ και πρόσθεσε:

«Θα είναι κρίσιμη χρονιά (σ.σ.: η φετινή) για την ελληνική οικονομία και τις διμερείς σχέσεις. Οι επόμενες 100 μέρες είναι κρίσιμες για την έξοδο από το πρόγραμμα και την παραπέρα προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Εχουμε δουλέψει στενά για να ενισχύσουμε τη σχέση μας στην Αμυνα, τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Πολλοί υψηλόβαθμοι Αμερικανοί επισκέπτονται τη χώρα, ενώ και η ελληνική στρατιωτική ηγεσία τις ΗΠΑ, όπου συζητήθηκαν η διμερής συνεργασία, ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνας ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα. Οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε το θετικό μομέντουμ όπως εκφράστηκε και από την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ το περασμένο φθινόπωρο και να χτίσουμε πάνω σ’ αυτό. Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας είναι κρίσιμη για την ασφάλεια της ΝΑ πτέρυγας της Ευρώπης. Αυτό είναι καθαρό από το 1944 όταν ξεκινήσαμε το Σχέδιο Μάρσαλ, καθαρό και σήμερα. Επενδύουμε στις κοινές ασκήσεις μας, όπως η Phoenix Express και η Ηνίοχος».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας υπεραμύνθηκε της ασφάλειας της χώρας μας, λέγοντας πως η Ελλάδα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις, κυρίως στον χώρο της κυβερνοάμυνας.

Στη δική του ομιλία, τέλος, ο τομεάρχης Αμυνας της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας, απευθυνόμενος προς τον Αμερικανό πρέσβη, τόνισε ότι στα θέματα άμυνας και ασφάλειας υπάρχει εθνική γραμμή.

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *