Μονόδρομος η παροχή ασύλου στους οκτώ

Μονόδρομος η παροχή ασύλου στους 8 Τούρκους αξιωματικούς

Καθώς οδεύουμε γοργά προς τη λήξη του δεκαοκτάμηνου της κράτησης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, η τακτική της καθυστέρησης από την ελληνική έννομη τάξη φτάνει στο τέλος της και επείγει η μοναδική υπεύθυνη επιλογή: η χορήγηση πολιτικού ασύλου ώστε να μπορέσουν να αποχωρήσουν από την Ελλάδα, όπως επιθυμούν

Οι πολύπλοκες πτυχές της υπόθεσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του καθεστώτος Ερντογάν αναλύθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή το νέο ορόσημο για την υπόθεση που σηματοδοτεί η παρέλευση του δεκαοκτάμηνου κράτησής τους.

Αυτή η «περίοδος χάριτος», κατά την οποία η ελληνική έννομη τάξη είχε την πολυτέλεια να καθυστερεί την τελική της απόφαση, λήγει την ερχόμενη βδομάδα, οπότε οι ελληνικές αρχές είναι υποχρεωμένες να αντιμετωπίσουν άμεσα το ζήτημα της απελευθέρωσής τους.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που φιλοξενήθηκε από την ΕΣΗΕΑ και προσφωνήθηκε από τον γ.γ. της Σταύρο Καπάκο, εξέφρασαν τις απόψεις τους ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δ. Βερβεσός, ο συνταγματολόγος Ν. Αλιβιζάτος, ο καθηγητής της Νομικής του ΕΚΠΑ Χρ. Μυλωνόπουλος, ο συντονιστής της νομικής υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες Β. Παπαδόπουλος και ο συγγραφέας Απ. Δοξιάδης. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος και πρώην ευρωβουλευτής Π. Λουκάκος.

Ηδη ο Αρειος Πάγος έχει επιλύσει αμετάκλητα το ζήτημα της έκδοσης, με «υποδειγματικό κατά την αιτιολογία του βούλευμα», σύμφωνα με τον κ. Βερβεσό, κρίνοντας ότι σε περίπτωση που γίνει δεκτό το σχετικό αίτημα των τουρκικών αρχών υπάρχει ο κίνδυνος μιας αντίθετης προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης και ο εκζητούμενος δεν θα τύχει δίκαιης δίκης.

Ως προς το ζήτημα της αναγνώρισης του καθεστώτος διεθνούς προστασίας, δηλαδή της παροχής ασύλου σ’ αυτούς τους Τούρκους πολίτες, αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την οριστική τύχη του πρώτου αιτήματος, το οποίο έχει γίνει δεκτό από την αρμόδια Επιτροπή Προσφυγών.

Μονόδρομος η παροχή ασύλου στους 8 Τούρκους αξιωματικούς EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ επισήμανε το γεγονός ότι η Τουρκία κατέχει την πρώτη θέση στον κατάλογο των χωρών που παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχει τις περισσότερες καταδίκες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι και η χώρα μας κατέχει περίοπτη θέση στην ίδια κατάταξη.

Ο κ. Λουκάκος συνόψισε το κεντρικό μήνυμα της συνέντευξης αφ’ ενός στην ανάγκη προστασίας των διωκόμενων αξιωματικών, οι οποίοι έφτασαν ως ικέτες στη χώρα μας, και αφ’ ετέρου στο γεγονός ότι λόγοι πολιτικοί και εθνικοί επιβάλλουν να δοθεί το ταχύτερο δυνατόν πολιτικό άσυλο στους οκτώ στρατιωτικούς, όπως επίσης και το ταχύτερο δυνατόν να αποχωρήσουν από την Ελλάδα, κάτι άλλωστε που επιθυμούν και οι ίδιοι. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα καταστεί άνευ αντικειμένου και θα αποδυναμωθεί και η πίεση που ασκείται όλο αυτό το διάστημα από την τουρκική ηγεσία για την π? ?ράδοση των οκτώ.

Οι διοργανωτές της συνέντευξης απέκρουσαν κάθε σκέψη για συσχέτιση της υπόθεσης των οκτώ με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν από την Τουρκία στη μεθόριο και παραμένουν υπό κράτηση.

Ο κ. Αλιβιζάτος αναφέρθηκε στη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 που θεσπίζει τα του ασύλου, εισάγοντας μάλιστα ορισμένους θεσμούς που αποφορτίζουν την άμεση εμπλοκή των κυβερνήσεων στις σχετικές αποφάσεις, οι οποίες λαμβάνονται από ειδικά ανεξάρτητα όργανα.

Η Σύμβαση ορίζει ότι δικαιούται άσυλο μεταξύ άλλων και όποιος για δικαιολογημένο φόβο διώξεων εξαιτίας «πολιτικών πεποιθήσεων» δεν δύναται ή δεν επιθυμεί να απολαύει δικαστικής προστασίας στη χώρα του. Αυτές τις πολιτικές πεποιθήσεις δεν χρειάζεται να τις έχει διακηρύξει εκ των προτέρων ο εκζητούμενος. Αρκεί να του αποδίδονται από την κυβέρνηση της χώρας του, όπως συμβαίνει με την περίπτωση των Τούρκων, στους οποίους ο Ερντογάν αποδίδει πολιτική σχέση με τον Γκιουλέν.

Ο κ. Αλιβιζάτος επισήμανε ότι η Σύμβαση της Γενεύης εξαιρεί από τους δικαιούχους ασύλου τα πρόσωπα τα οποία έχουν διαπράξει σοβαρό ποινικό αδίκημα. Στην παρούσα περίπτωση δεν υπάρχει όμως ούτε καν «αρχή αποδείξεως» για κάτι παρόμοιο.

Ο κ. Μυλωνόπουλος, ο οποίος παρέστη στον Αρειο Πάγο κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, επισήμανε ως το σημαντικότερο στοιχείο των αποφάσεων του ανωτάτου δικαστηρίου το γεγονός ότι βασίζονται στην κρίση πως οι εκζητούμενοι δεν θα είχαν δίκαιη δίκη στην περίπτωση που γινόταν δεκτό το αίτημα των τουρκικών αρχών.

Οσο για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που επιδίωξε να παραταθεί η κράτηση των οκτώ, την απέδωσε στην ανησυχία των αρχών για τυχόν βίαιη αντίδραση και αρπαγή τους από την Τουρκία αν αφεθούν ελεύθεροι. Σ’ αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δεν θα παύει να υπάρχει η δυνατότητα παραπομπής τους σε δίκη στην Τουρκία, όπως κρίθηκε για την υπόθεση Οτσαλάν.

Δεν προκύπτει η κατηγορία

Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε τη ραγδαία αύξηση αιτήσεων για άσυλο από πολίτες της Τουρκίας μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Οσο για τους οκτώ, προκειμένου να γίνει δεκτό το αίτημα έκδοσής τους, θα χρειαζόταν άμεση σχέση με το πραξικόπημα, κάτι που δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο, ενώ και η κράτησή τους πλέον δεν μπορεί να παραταθεί.

Ο κ. Δοξιάδης επισήμανε την αρχική αρνητική στάση τόσο της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επικέντρωσε την παρέμβασή του στις αντιφάσεις που προκύπτουν από τα ίδια τα επίσημα ντοκουμέντα που κατέθεσε η τουρκική πλευρά στα τρία διαδοχικά αιτήματα έκδοσης των οκτώ.

Σε σχετική ερώτηση, οι εισηγητές εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι η αναμενόμενη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ δεν θα καθυστερήσει πολύ, με δεδομένο ότι στο τέλος Ιουνίου προβλεπόταν η αποχώρηση του προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου. Λίγη ώρα, όμως, μετά τη λήξη της συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του ΣτΕ ανακοίνωσε την πρόωρη παραίτησή του, αφήνοντας σε εκκρεμότητα μεταξύ άλλων μεγάλων υποθέσεων και την έκδοση της σχετικής απόφασης για την επικύρωση ή όχι της παροχής ασύλου στον πρώτο από τους οκτώ εκζητούμενους Τούρκους στρατιωτικούς.

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *