«Διανύσαμε μεγάλη απόσταση, αλλά ακόμα υπάρχει απόσταση»

Για ουσιαστικές και εποικοδομητικές συζητήσεις έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για τις επαφές που είχε στη Σόφια με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι διανύθηκε μεγάλη απόσταση, όμως «δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να μιλήσουμε για συμφωνία». Πρόσθεσε ότι στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι είχε σειρά επαφών τόσο με τον Ζόραν Ζάεφ όσο και με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν. Αποκάλυψε ότι εκείνος και ο ομόλογός του της ΠΓΔΜ… ξενύχτησαν το βράδυ της Τετάρτης, ενώ η σημερινή τους συνάντηση κράτησε περίπου μία ώρα.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι υπάρχουν ακόμη αρκετά ζητήματα τονίζοντας ότι υπάρχει μία πολύπλοκη και πολυεπίπεδη συζήτηση και υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμη απόσταση να διανυθεί».

«Εξετάζουμε βήμα προς βήμα όλες τις λεπτομέρειες, αλλά δεν είμαστε ακόμη σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε «θα υπάρξουν κι άλλες δυνατότητες να συναντηθούμε ξανά».

Έθεσε, ακόμη, το χρονικό περιθώριο, όπως το είχε πει και ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ, σημειώνοντας «κοινή επιδίωξη είναι να μπορέσουμε να έχουμε αποτέλεσμα που θα προλαβαίνει τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που είναι προγραμματισμένη για 28 και 29 Ιουνίου και λίγες ημέρες πριν τη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το ποια θέματα παραμένουν ανοιχτά. «Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ή συμφωνείς σε όλα ή δε συμφωνείς σε τίποτα. Δεν υπάρχει νόημα να διαχωρίσω τα θέματα σε ανοιχτά και κλειστά» είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σημείωσε ότι «υπάρχουν εναλλακτικές στο τραπέζι, δεν αλλοιώνονται οι κόκκινες γραμμές» για να προσθέσει ότι «ο διαχωρισμός της ελληνικής Μακεδονίας και της Μακεδονίας που δημιουργήθηκε αργότερα είναι κρίσιμο ζήτημα. Δεν θέλουμε μια εύθραυστη συμφωνία, αλλά μία συμφωνία που θα αντέχει στο χρόνο και θα υιοθετηθεί από τους λαούς μας».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «τίποτα δεν έχει κλειδώσει ακόμη, ούτε το όνομα»

Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε, ακόμη, και για τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέροντας «με χαρά άκουσα τον κ. Μητσοτάκη να υπερασπίζεται την εθνική θέση που διαπραγματευόμαστε, αυτή η στάση είναι καλοδεχούμενη. Στη διαπραγμάτευση εκπροσωπούμε όλους τους Έλληνες».

Αναφορικά με το ζήτημα της Αλβανίας επισήμανε ότι «πρόκειται για μία μακροχρόνια διαπραγμάτευση που αφορά θέματα ήδη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, διαπραγμάτευση αυτή βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, είμαι σχετικά αισιόδοξος για θετική έκβαση μέσα στον Ιούνιο, όμως η πορεία της δεν εξαρτάται μόνο από την επίλυση των διμερών διαφορών, υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις από κάποιες άλλες χώρες».

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *