Γ. Σταθάκης: «Κερδοσκοπικά σχέδια για τη ΔΕΗ εξυπηρετεί η Ν.Δ.»

Χατζηδάκης - Σκρέκας - ΔΕΗ

«Απαξιώνουν τη δημόσια περιουσία, μη διστάζοντας ακόμα και να εξυπηρετήσουν κερδοσκοπικά σχέδια, με απώτερο στόχο την εκχώρηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας σε ιδιωτικά συμφέροντα» κατηγόρησε για το θέμα της ΔΕΗ τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Κώστη Χατζηδάκη και τον τομεάρχη Ενέργειας Κώστα Σκρέκα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, εξηγώντας ότι έχει βρεθεί λύση και για το θέμα του χρέους των ΕΛΤΑ προς τη ΔΕΗ, το οποίο κυμαίνεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ και θα εξοφληθεί σταδιακά.

Ο Γ. Σταθάκης, λίγη ώρα μετά τις συνάντηση με τους θεσμούς όπου επήλθε συμφωνία για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ καθώς και για το τέλος χρηματοδότησης των ΑΠΕ, επανέλαβε πως «αποφύγαμε την επιβάρυνση στους λογαριασμούς του ρεύματος, που θα προκαλούσε μια αύξηση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων.

«Οχι μόνο διαψεύσαμε την κινδυνολογία αλλά αποπληρώσαμε οφειλές 360 εκατ. ευρώ που είχαν συσσωρευτεί την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου και προωθήσαμε σημαντικές αλλαγές στις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, περιορίζοντας το ενεργειακό κόστος για τα μεσαία και χαμηλά στρώματα».

Ο Γ. Σταθάκης ξεκαθάρισε πως η ΔΕΗ και το 2018 θα είναι κερδοφόρα, ενώ υπενθύμισε ότι «δυστυχώς για τη Ν.Δ. διατηρήσαμε τα ενεργειακά δίκτυα υπό δημόσιο έλεγχο, εξασφαλίζοντας παράλληλα στρατηγικές συμμαχίες με εταίρους ισχυρούς σε διεθνές επίπεδο και ικανούς να υποστηρίξουν φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια» και «ανατρέψαμε το ξεπούλημα του 66% στον ΑΔΜΗΕ, που προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, διατηρώντας το 51% υπό δημόσιο έλεγχο, ενώ ακυρώσαμε τον νόμο για τη «Μικρή ΔΕΗ» και αντιμετωπίσαμε τη δεκαετή δικαστική εκκρεμότητα σχετικά με τους λιγνίτες, δια? ?ηρώντας αλώβητο πάνω από το 90% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ».

Οι δηλώσεις του υπουργού ήρθαν λίγη ώρα μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου των Χατζηδάκη – Σκρέκα, όπου έγινε σαφές πως η Ν.Δ. προτείνει να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής για τη ΔΕΗ η οποία, όπως τόνισε ο Κ. Χατζηδάκης, «πρέπει να λειτουργήσει με επιχειρηματικό μοντέλο που να θυμίζει ελεύθερη αγορά».

Οι βουλευτές της Ν.Δ. κατηγόρησαν την κυβέρνηση για την επιλογή της να πουλήσει μικρό μερίδιο του ΑΔΜΗΕ και ζήτησαν απελευθέρωση της αγοράς. Ωστόσο ο Κ. Χατζηδάκης σε ηπιότερους τόνους από τον τομέαρχη Ενέργειας παραδέχτηκε πως: «Ξεκάθαρα η ΔΕΗ δεν κινδυνεύει να σκάσει και εμείς θα φροντίσουμε να μη σκάσει».

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως για άλλη μια φορά η Ν.Δ. επικαλείται τη μελέτη της McKinsey, την οποία όπως εξήγησαν οι δυο βουλευτές δεν έχουν δει. Σε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον υπουργό Ενέργειας, οι 52 βουλευτές της Ν.Δ. που την υπογράφουν, επικαλούνται και πάλι τη μελέτη της ΜcKinsey, την οποία ζητούν να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο, ενώ παράλληλα ρωτούν «για ποιο λόγο η ΡΑΕ δεν αντιλήφθηκε ως όφειλε, εκ του εποπτικού της ρόλου εδώ και δύο χρόνια, τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα ΕΛΤΑ».

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *