«Ακριβοί» στις ενισχύσεις και «φτηνοί» στο γάλα

Κτηνοτρόφος με πρόβατα

Διπλασιασμό των ποσών της συνδεδεμένης ενίσχυσης του 2017, αλλά και αύξηση των δικαιούχων κτηνοτρόφων κατά περίπου 50%, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας μια δέσμη μέτρων για την ενίσχυση του κλάδου της κτηνοτροφίας.

Σύμφωνα με τον Β. Αποστόλου, συνολικά 49.500 κτηνοτρόφοι (από 33.000 που ήταν οι δικαιούχοι του 2016) θα δουν την Παρασκευή στους λογαριασμούς τους ενισχύσεις συνολικού ύψους 87,3 εκατ. ευρώ (από 47,5 εκατ. ευρώ για τη συνδεδεμένη του 2016) και ειδικότερα θα λάβουν:

● οι αιγοπροβατοτρόφοι 9,7 ευρώ/ζώο (από 6,2 ευρώ/ζώο συνδεδεμένη το 2016)

● οι αγελαδοτρόφοι 192,5 ευρώ/ζώο (από 140 ευρώ/ζώο συνδεδεμένη το 2016).

Πρόκειται για ενισχύσεις που έρχονται να καταβληθούν σε μια κρίσιμη στιγμή για τον κλάδο, καθώς οι τιμές παραγωγού καταγράφουν «δραματική μείωση», όπως περιγράφει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

Αντικρούοντας αιτήματα για παρέμβαση του υπουργείου στην τιμή, ο υπουργός διευκρίνισε ότι αυτή «διαμορφώνεται ελεύθερα με βάση την προσφορά και τη ζήτηση και δεν υπάρχει δυνατότητα κρατικής παρέμβασης στον καθορισμό της» και ανακοίνωσε «λύσεις ρεαλιστικές και αποτελεσματικές» για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας.

Περιλαμβάνουν -πέρα από τις αυξήσεις στις συνδεδεμένες ενισχύσεις- μέτρα ελέγχων όπως:

● Τροποποίηση της υπουργικής απόφασης του 2011 για το σύστημα «Αρτεμις» ώστε να γίνεται άμεση καταγραφή και διασύνδεση με το ΟΣΔΕ.

● Σύνδεση του Συντονιστικού Κέντρου Καταπολέμησης της Απάτης (ΣΥΚΑΠ) με το «Αρτεμις» και εντατικοί στοχευμένοι έλεγχοι σε όλη την αλυσίδα παραγωγής γάλακτος και στο γάλα που εισάγεται από γειτονικές βαλκανικές χώρες. Το δε γάλα που παρέδωσε ο ντόπιος κτηνοτρόφος θα πρέπει να είναι σε αντιστοιχία με το γάλα που παράγουν τα ζώα του.

● Διασταυρώσεις με παραστατικά ΑΦΜ και καταγραφή εισαγωγέων εμπόρων χονδρικής με μικτά κλιμάκια ΕΦΕΤ-ΕΛΓΟ, ορκωτούς λογιστές, ΣΔΟΕ.

● Ελεγχοι κινήσεων λογαριασμών με αγορές/πωλήσεις γάλακτος και προϊόντων γάλακτος.

● Αυστηρότεροι έλεγχοι ιχνηλασιμότητας στα τυροκομεία.

● Αμεση θέσπιση ειδικού Ετήσιου Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου για το γάλα και όλα τα προϊόντα γάλακτος και ιδιαίτερα για τη φέτα σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ και τον ΕΦΕΤ, ώστε να γίνονται συστηματικές δειγματοληψίες στις γαλακτοβιομηχανίες, στα σημεία λιανικής πώλησης, αλλά και στην εστίαση (εστιατόρια, ξενοδοχεία).

● Αμεση κατάθεση τροπολογίας για πιο αυστηρές κυρώσεις στους παραβάτες.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Ν. Αντώνογλου, το νέο σύστημα κυρώσεων θα είναι «αποτρεπτικό για οποιαδήποτε μορφή παραβατικότητας». «Θα φτάνει όχι μόνο στη δημοσίευση των παραβάσεων και των παραβατών, αλλά και θα θέτει εκτός παραγωγικής λειτουργίας τους συστηματικούς παραβάτες», τόνισε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι από τα στοιχεία του πρώτου 9μήνου 2017 για τις παραγόμενες ποσότητες πρόβειου και γίδινου γάλακτος «δεν προκύπτει χρήση εισαγόμενου γάλακτος σε ΠΟΠ προϊόντα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εμείς εφησυχάζουμε», συμπλήρωσε ο κ. Αντώνογλου. Επίσης το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο απορρόφησης αποθεμάτων τυριών μέσω των προγραμμάτων του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός ενημέρωσε ότι έλαβε -κατόπιν απαίτησής του- τις παραιτήσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ μετά την απώλεια της 4ης κατά σειρά προθεσμίας (έληξε 13/5/2018) για τη σύναψη συμβάσεων του προγράμματος προώθησης της ελληνικής φέτας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σε τρίτες χώρες. Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, υπάρχει ακόμη περιθώριο για την αξιοποίηση των προγραμμάτων.

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *