Οργή για το ΣτΕ

Νέες κινητοποιήσεις μετά την παραίτηση Σακελλαρίου

Mία πρώτη νίκη (έστω και επικοινωνιακής σημασίας) θεωρούν την παραίτηση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) συνδικαλιστές των συνταξιούχων. Βέβαια η οργή ξεχειλίζει στις τάξεις του συνδικαλιστικού κινήματος κατά των συμβούλων του ΣτΕ αναφορικά με την απόφασή τους να κρίνουν συνταγματικό τον επανυπολογισμό των συντάξεων (που οδηγεί σε μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις) και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς.

Μάλιστα το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), θέλοντας να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις μετά την απόρριψη των προσφυγών που είχε καταθέσει, καλεί σε συγκέντρωση τους συνταξιούχους έξω από το κτίριο όπου στεγάζεται το ΣτΕ, στο κέντρο της Αθήνας, σήμερα το απόγευμα στις 7.

«Καλούμε όλα τα μέλη μας και όλους τους συνταξιούχους να δώσουν το αγωνιστικό τους “παρών” μετά και από τις εξελίξεις της παραίτησης του προέδρου του ΣτΕ και των βαρυσήμαντων δηλώσεών του», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Ν. Χατζόπουλος.

Μάλιστα χαιρετίζουν την παραίτηση του κ. Σακελλαρίου χαρακτηρίζοντάς την ως «στήριξη της αυτόνομης λειτουργίας των θεσμών της χώρας».

«Σήμερα, κάτω από το βάρος της παραίτησής του και των δηλώσεων που ακολούθησαν, διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο, το οποίο μας δίνει τη δύναμη και την πεποίθηση ότι ο δίκαιος αγώνας των συνταξιούχων αλλά και ευρύτερα των πολιτών έχει ως φυσικό σύμμαχό της την ελληνική δικαιοσύνη», αναγράφεται σχετικά.

Τέλος, όπως πληροφορούμαστε, οι συνταξιούχοι αύριο στη συγκέντρωση έξω από το ΣτΕ θα έχουν μαζί την πρόσφατη απόφαση του Μισθοδικείου που χαρακτηρίζει αντισυνταγματικές τις περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου αλλά μόνο για τους δικαστές!

Πρόκειται για την πρώτη απόφαση που δημοσίευσε μέσα στο 2018 και στη σύνθεση δεν μετείχε ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΣτΕ.

Στην απόφαση αυτή οι δικαστές επιφυλάσσουν διαφορετική κρίση για τους συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς (ενώ για τους υπόλοιπους 2,6 εκατ. συνταξιούχων θεωρούν ότι συνταγματικώς θα τους περικοπούν οι συντάξεις), παρότι και μέσα στην απόφαση αποδέχονται ότι «ο επιδιωκόμενος σκοπός της αναμόρφωσης των αρχών που διέπουν το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν πρέπει να απολήγει σε συνταγματικώς μη επιτρεπτή ομοιόμορφη μεταχείριση ανόμοιων καταστάσεων, κατά παράβαση της αρχής της ισότητας».

 

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *