Η ώρα της κρίσης

Αλέξης Τσίπρας, Ζόραν Ζάεφ

Μια κρίσιμη μέρα είναι η σημερινή για το θέμα του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, με τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ να κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα. Το ραντεβού των δύο, έπειτα από τη συνάντηση που είχαν πριν από αρκετούς μήνες στο Νταβός, θα γίνει στο περιθώριο της συνόδου Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων που διεξάγεται στη Σόφια. Είναι προγραμματισμένο για τις 10.15 το πρωί και αναμένεται να κρατήσει μία ώρα. Ακολούθως, θα υπάρξουν δηλώσεις, τις οποίες αναμένουν με αγωνία οι δύο χώρες.

Χθες, οι δύο άνδρες συναντήθηκαν τόσο στο πλαίσιο της προπαρασκευαστικής συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος όσο και πριν από το δείπνο εργασίας των ηγετών της Ε.Ε. Στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο πρωθυπουργός συμμετείχε ως παρατηρητής, ενώ κατά την άφιξή του εκεί ρωτήθηκε από δημοσιογράφους «τι προσδοκίες έχετε για αύριο;» και εκείνος απάντησε σε χαλαρή διάθεση «πολύ μεγάλες».

Νωρίτερα είχε προσέλθει στην προσύνοδο του ΕΣΚ ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος, ερωτηθείς «τι περιμένετε απ’ τη συνάντησή σας;», απάντησε «μόνο επιτυχία».

Στη Σόφια φαίνεται πως όλα θα κριθούν από τη στάση του Ζόραν Ζάεφ και από το αν θα υποχωρήσει τελικά για συνταγματική αναθεώρηση που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σύνθετη ονομασία «έναντι όλων», τόσο εντός όσο και εκτός της γειτονικής χώρας. Υπενθυμίζεται πως αυτά τα δύο δεδομένα αποτελούν και την «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση.

Κοινοτικός αξιωματούχους ανέφερε χτες, από τις Βρυξέλλες, μετά την επικοινωνία Τσίπρα-Τουσκ, ότι είναι θετικά τα μηνύματα που λαμβάνουν από την Αθήνα και τα Σκόπια σε σχέση με το ζήτημα της ονομασίας. Αναφορικά με τη σημερινή συνάντηση τόνισε: «Ελπίζουμε ότι θα μας ενημερώσουν για θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Δεν θα ολοκληρωθεί η συμφωνία στη Σόφια προφανώς, αλλά μέχρι τον Ιούνιο, που είναι ο μήνας-κλειδί για αποφάσεις της Ε.Ε. σε σχέση με έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, ευελπιστούμε να υπάρχει καλή έκβαση».

Πιο κοντά στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης -αν και δεν διευκρίνισε τις προθέσεις του για τη σύνθετη ονομασία- εμφανίστηκε χθες στη Σόφια και ο αρχηγός της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπ. Μπορίσοφ, ενώ για το θέμα του ονοματολογικού δήλωσε μεταξύ άλλων πως «η επίλυση του προβλήματος του ονόματος πρέπει να είναι συνολική, αλλά και ενιαία.

»Η οποία έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση όχι μόνο το erga omnes (σ.σ. έναντι όλων), αλλά και τη συνταγματική αλλαγή στη γειτονική χώρα. Και αυτή η συνταγματική αλλαγή είναι μια προϋπόθεση για την επίλυση, από την οποία η χώρα μας δεν μπορεί να κάνει πίσω ούτε ένα χιλιοστό».

Η σύνοδος

Οι εργασίες της συνόδου Ε.Ε.-Δ. Βαλκανίων για θέματα διασυνδεσιμότητας/υποδομών πραγματοποιούνται σήμερα (10.00-13.00) και ακολουθεί (13.15-15.00) το γεύμα εργασίας αρχηγών κρατών με θέμα την ενίσχυση της συνεργασίας Ε.Ε.-Δ. Βαλκανίων σε θέματα ασφάλειας.

Ενόψει της συνόδου, ο κ. Τσίπρας είχε επισημάνει από το Βουκουρέστι (24 Απριλίου) τη διαχρονικότητα του «οράματος της συνεργασίας και της συνανάπτυξης των βαλκανικών χωρών», με σύγχρονους όρους, διάλογο, χωρίς αποκλεισμούς και μονομερείς ενέργειες. Στις δηλώσεις του υπογράμμιζε επίσης ότι «είναι ανάγκη να οικοδομήσουμε ένα ευρωπαϊκό όραμα για το μέλλον αυτής της περιοχής, πάντα βέβαια με αιρεσιμότητα ως προς την πλήρωση των κριτηρίων που θέτει η Ε.Ε. για μεταρρυθμίσεις και διασφάλιση της καλής γειτονίας».

Σύμφωνα με τους στόχους της Ε.Ε., επιδίωξη της συνόδου είναι να επιβεβαιώσει την προσήλωσή της έναντι των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και να επαναλάβει ότι η περιοχή ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ζητούμενο, επίσης, η ενίσχυση των δεσμών Ε.Ε. και Δυτικών Βαλκανίων, με τη διασύνδεση υποδομών, ψηφιακών μέσων και ανθρώπων να ενισχύει τη συνεργασία για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων, όπως η ασφάλεια, η μετανάστευση, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι σχέσεις καλής γειτονίας.

Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν εκτός από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών-μελών της Ε.Ε. και οι ηγέτες των Αλβανίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Σερβίας, Μαυροβουνίου, πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και Κοσσυφοπεδίου.

! Δύο tweet ανάρτησε χθες ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της προπαρασκευαστικής συνόδου του ΕΣΚ. Σε αυτά σημείωνε τα εξής:

▪ «Στη Σύνοδο του @PES_PSE οι σοσιαλιστές ηγέτες επικρότησαν τις μέχρι τώρα προσπάθειές μας να βρούμε κοινά αποδεχτή λύση στο ονοματολογικό. Επεσήμαναν πως μόνο προοδευτικοί ηγέτες θα μπορούσαν να το καταφέρουν».

▪ «Τους ευχαρίστησα, παραδέχτηκα ότι έχουμε κάνει πολλά βήματα προόδου αλλά χρειάζεται ακόμη απόσταση να διανυθεί. Τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα».

 

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *