«Πολιτική ενέργεια η κράτησή τους!»

Τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού και της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας για την αναίτια κράτησή τους εδώ και 2,5 μήνες εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που παραμένουν στις τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.

Ο κ. Βούτσης, ο πρώτος πολιτειακός παράγοντας που συναντήθηκε χθες το απόγευμα με τον υπολοχαγό Αγγελο Μητρετώδη και τον λοχία Δημήτρη Κούκλατζη στον χώρο κράτησής τους, σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ξεκαθάρισε ότι «το αίτημα για την άμεση αποφυλάκισή τους είναι πλέον πιο ζωντανό, επιτακτικό και ρεαλιστικό παρά ποτέ», ενώ επέκρινε σφόδρα τη στάση της τουρκικής πλευράς.

Οπως είπε σε δηλώσεις του αργά το βράδυ στην Αλεξανδρούπολη, η υπόθεση αυτή, στην οποία «υπάρχει ισχυρό στοιχείο προσχηματικής διαχείρισης», είναι «κατεξοχήν μία πολιτική ενέργεια και λιγότερο θέμα Δικαιοσύνης και πραγματικών επιχειρημάτων», καθώς δεν υπάρχουν καν κατηγορίες.

Ο υπολοχαγός Αγγελος Μητρετώδης (αριστερά) και ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης Ο υπολοχαγός Αγγελος Μητρετώδης (αριστερά) και ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης |

Από την πλευρά τους οι δύο στρατιωτικοί διαβεβαίωσαν τον πρόεδρο της Βουλής ότι έχουν ακμαίο ηθικό και αντιλαμβάνονται την εμβληματική πλέον διάσταση που παίρνει για τον ελληνικό λαό η άδικη κράτησή τους.

«Η αισιοδοξία μας για θετική έκβαση της κατάστασης βασίζεται στην κατανόηση και τη συνειδητοποίηση του άτοπου.

Η παράταση αυτής της κατάστασης είναι εντελώς ανεξήγητη», επισήμανε ο κ. Βούτσης, εξαίροντας τη γενναιότητά τους: «Δίνουν ένα μήνυμα με τη στάση και το ήθος τους, πολύ σημαντικό προς την Ελλάδα, τη στιγμή που αναίτια κρατούνται. Εκτίθενται, κάθε μέρα που περνάει, στη διεθνή κοινή γνώμη και στον ελληνικό λαό όσοι δημιούργησαν και παρατείνουν αυτή την απαράδεκτη κατάσταση σε βάρος δύο νέων ανθρώπων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο στρατιωτικοί κρατούνται υπό καλές συνθήκες. Βρίσκονται μόνοι τους σε έναν χώρο χωρίς να συγχρωτίζονται με άλλους κρατούμενους και έχουν στη διάθεσή τους κάποια βιβλία για να διαβάζουν. Ο ένας θα ήθελε και έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή λόγω μεταπτυχιακών σπουδών, αλλά αυτό απαγορεύεται.

Ωστόσο, οι έλεγχοι που έπρεπε να περάσει ο πρόεδρος της Βουλής και οι συνεργάτες του ήταν εξονυχιστικοί και θύμιζαν τα αυστηρότερα μέτρα που εφαρμόζονται σε αεροδρόμια, όπως π.χ. αφαίρεση ζώνης και παπουτσιών και σκανάρισμα ματιών.

Σημειώνεται πως ο κ. Βούτσης μετέβη στην Αδριανούπολη από την Κωνσταντινούπολη όπου βρισκόταν, προκειμένου να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων για τον εορτασμό της 25ης επετείου από την ίδρυση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για τη Συνεργασία των χωρών του Ευξεινου Πόντου.

 

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *