Συνάντηση Τσίπρα – Ρέγκλινγκ στο Μαξίμου

Αλέξης Τσίπρας

Με τον πρωθυπουργό θα συναντηθεί σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο οποίος χθες εμφανίστηκε αισιόδοξος για ότι μπορεί να υπάρξει μία συμφωνία για τα μέτρα ελαφρύνσης του χρέος στο Eurogroup, το οποίο θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη στο Λουξεμβούργο. 

Την εκτίμηση ότι μία συνολική συμφωνία για την Ελλάδα είναι πολύ κοντά και μπορεί να επικυρωθεί στην επικείμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης εξέφρασαν και αξιωματούχοι των Βρυξελλών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικά μέτρα ελάφρυνσης αναμένεται να είναι επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, επαναγορά δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και επιστροφή κερδών από ελληνικά ομόλογα.

Εκτός από τα μέτρα για το χρέος, βασικά θέματα για τους εταίρους-δανειστές είναι ο καθορισμός της τελευταίας δόσης, περίπου 20 δισ. ευρώ που θα χρησιμεύσουν για «μαξιλάρι», και η μορφή της επιτήρησης που θα ακολουθήσει την έξοδο από το πρόγραμμα.

Για τη μετά το μνημόνιο εποχή οι Βρυξέλλες αναζητούν τρόπους για να υπάρξει συνέχιση των μεταρρυθμίσεων τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, κατά τρόπο που θα ικανοποιεί τις αγορές και τους εταίρους της στην ευρωζώνη.

Η υπαγωγή της χώρας μας στη λεγόμενη «ενισχυμένη εποπτεία» σημαίνει ότι ανά τρίμηνο θα υπάρχουν αξιολογήσεις για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων από τους θεσμούς, καθώς και συγκεκριμένες πολιτικές δεσμεύσεις.

Και ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε μετά την λήξη του τρίτου ελληνικού προγράμματος το καλοκαίρι και ότι μετά η επιτήρηση θα είναι αυστηρότερη και πιο ολοκληρωμένη σε σχέση με άλλες χώρες που ήταν στο πρόγραμμα. 

Μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στο Ζάππειο με αφορμή τα 90 χρόνια της ο επικεφαλής του ESM σημείωσε επίσης πως η Αθήνα αρχίζει να κερδίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αλλά η επιστροφή στις αγορές είναι εύθραυστη και η διατήρηση της εμπιστοσύνης απαιτεί πλήρη προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις.

Αναφερόμενος στα τρία οικονομικά προγράμματα στήριξης της Ελλάδας ανέφερε ότι αποτελούν το μεγαλύτερο πρόγραμμα διάσωσης διεθνώς με 240 δισ. ευρώ δάνεια. «Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι ένας αξιόπιστος εταίρος στη διάρκεια των τελευταίων μηνών και των τελευταίων ετών» είπε. 

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *