To περιεχόμενο της συμφωνίας που άργησε 25 χρόνια

Κοτζιάς - Ντιμιτροφ

Η συμφωνία για το όνομα, Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), ανταποκρίνεται στην εθνική γραμμή όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 20 χρόνια, περί σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για χρήση erga omnes.

Η αποδοχή της χρήσης του νέου ονόματος erga omnes, δηλαδή ένα όνομα έναντι όλων, στο εξωτερικό και το εσωτερικό, αποτελεί μεγάλη διπλωματική νίκη της Ελλάδας, δεδομένου ότι στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που έκαναν πολλές ελληνικές κυβερνήσεις, αυτό δεν είχε γίνει ποτέ αποδεκτό, ούτε καν ως βάση συζήτησης.

Παράλληλα, με τη συμφωνία τίθεται τέλος στην καπηλεία της Ιστορίας και στον αλυτρωτισμό.

Η Ελλάδα θα αναγνωρίζει τη χώρα με το όνομα Republika Severna Makedonija, ένα όνομα που βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό που ενείχε η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και τη διαχωρίζει από τις ελληνικές περιοχές της Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας.

Από τη στιγμή που θα ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ η διεθνής συμφωνία και η αλλαγή του ονόματος, τα Σκόπια θα ενημερώσουν όλα τα (140) κράτη που αναγνωρίζουν μέχρι τώρα τη χώρα με το συνταγματικό της όνομα, «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ότι πλέον στις διμερείς τους σχέσεις θα ισχύει το νέο όνομα, Republika Severna Makedonija.

Ολοι οι επιθετικοί προσδιορισμοί κρατικών και ευρύτερα δημόσιων οργάνων καθώς και ομογενειακών πολιτιστικών οργανώσεων που χρηματοδοτούνται από το κράτος θα καθορίζονται με τον όρο «της Βόρειας Μακεδονίας» με κατάργηση του προσδιορισμού «της Μακεδονίας» που έχουν μέχρι σήμερα.

Στη συμφωνία υπάρχει ένα ολόκληρο κεφάλαιο για την απεμπόληση του αλυτρωτισμού και της καπηλείας της ιστορίας μας.

Η Βόρεια Μακεδονία θα αποδέχεται ρητά τον διαχωρισμό μεταξύ των Ελλήνων Μακεδόνων, του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού τους, της γλώσσας τους και της περιοχή όπου ζουν και του λαού της Βόρειας Μακεδονίας που έχει τη δική του διακριτή ιστορία, γλώσσα και πολιτιστικά χαρακτηριστικά.

Το τέλος του αλυτρωτισμού θα έχει και θεσμικά χαρακτηριστικά, καθώς θα αναθεωρηθούν τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος και θα απαλειφθούν οι σχετικές αναφορές.

Θα αφαιρεθεί το εδάφιο περί προστασίας «μακεδονικών μειονοτήτων» σε γειτονικές χώρες και θα αντικατασταθεί, όπως προβλέπεται και στο ελληνικό Σύνταγμα, με διάταξη για στήριξη της ομογένειας.

Θα αντικατασταθεί το άρθρο για την προστασία των συνόρων, απαλείφοντας τις προβληματικές αναφορές. Επίσης θα αφαιρεθούν οι ιστορικές αναφορές σε αλυτρωτικές βλέψεις που υπάρχουν στο προοίμιο του Συντάγματος.

Στη συμφωνία παρέχονται εγγυήσεις για την εξάλειψη, πρόληψη και καταστολή κάθε αλυτρωτικής ρητορικής και ενεργειών που προέρχονται όχι μόνο από δημόσιους, αλλά και από ιδιωτικούς φορείς. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει και αναθεώρηση των σχολικών βιβλίων.

Ηδη, έχουν αλλάξει τα ονόματα του διεθνούς αεροδρομίου στα Σκόπια (πρώην «Μέγας Αλέξανδρος»), του αυτοκινητόδρομου που ενώνει τις δύο χώρες καθώς και του εθνικού σταδίου τους.

Οσον αφορά τα αγάλματα που έχουν τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, προβλέπεται είτε να υπάρξει ανταλλαγή αγαλμάτων με τον Δήμο Θεσσαλονίκης είτε να τοποθετηθούν πλακέτες στα ήδη υπάρχοντα αγάλματα στα Σκόπια ώστε να γίνεται σαφές ότι αποτελούν σύμβολα του ελληνικού πολιτισμού.

Η ιθαγένεια/υπηκοότητα στη Βόρεια Μακεδονία θα είναι Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia, αντί του σκέτου Macedonian που αναγράφεται μέχρι σήμερα στα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την ιθαγένεια/υπηκοότητα ως «πολίτες της Severna Makedonija».

Η συμφωνία δεν αναγνωρίζει εθνότητα/έθνος αλλά το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των πολιτών της Severna Makedonija. Με το άρθρο 7 της συμφωνίας κατοχυρώνεται ότι οι πολίτες της χώρας μας έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να προσδιορίζουν τους γείτονές μας με όποιον όρο χρησιμοποιούν.

Η γλώσσα προσδιορίζεται ως «Macedonian language» όπως καταγράφεται από το 1977 στον ΟΗΕ, με την πρόσθετη διατύπωση ότι ανήκει στην οικογένεια των νότιων σλαβικών γλωσσών και με τη ρητή καταγραφή ότι η γλώσσα αυτή διαχωρίζεται από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική-μακεδονική γλωσσική κληρονομιά.

Θα δημιουργηθεί ομάδα εργασίας ειδικών η οποία από το 2019 και μέσα σε τρία χρόνια θα πρέπει να διευθετήσει θέματα εμπορικών σημάτων.

Έντυπη έκδοση

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *