Τα Σκόπια με… ανάμικτα συναισθήματα

Ζόραν Ζάεφ

Την ιστορική συμφωνία ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, πλαισιωμένος από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Αποκάλεσε τη συμφωνία για το νέο όνομα, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ως συμβιβασμό στον οποίο επένδυσε και ο οποίος θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και θα επιτρέψει να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

Ο κ. Ζάεφ υπογράμμισε ότι κατοχυρώνεται με τη συμφωνία η μακεδονική γλώσσα όπως είναι στα Ηνωμένα Εθνη, χωρίς υποσημειώσεις, καθώς και η εθνικότητα, μακεδονική, πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είπε ότι η κυβέρνηση θα εγκρίνει τη συμφωνία την Τρίτη, ενώ η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο ή αργότερα, χωρίς να προσδιορίσει την τοποθεσία. Είναι πιθανόν να μην υπογραφεί η συμφωνία στην Πρέσπα, όπως ήταν σχεδιασμένο αρχικά, αλλά σε μία από τις τρεις επίσημες έδρες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ζόραν Ζάεφ έκλεισε τη συνέντευξη Τύπου υπογραμμίζοντας: «Επιλέξαμε το μέλλον. Εχουμε μια ιστορική, αιώνια λύση. Με την επίλυση της διαμάχης με την Ελλάδα, οικοδομούμε μια φιλία που δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. Δημιουργούμε μια ευρωπαϊκή προοπτική, επιλύουμε μια διαμάχη 25 ετών και απομακρύνουμε τη χώρα από την απομόνωση».

Στα Σκόπια εκδηλώθηκε -όπως αναμενόταν- μετωπική σύγκρουση μεταξύ του μεταρρυθμιστή σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού και του εθνικιστή προέδρου, ο οποίος διαφωνεί κάθετα με τη συμφωνία για την αλλαγή ονόματος και Συντάγματος. Ηδη, πριν από το διάγγελμα Ζάεφ, το γραφείο του προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ με ανακοίνωσή του σχολίασε δηκτικά ότι «ένα τόσο σημαντικό ζήτημα δεν μπορεί να επιλύεται μέσω τηλεφώνου και δεν πρέπει να αποτελεί προσωπικό θέμα μεταξύ δύο πρωθυπουργών».

Ο πρόεδρος Ιβάνοφ υποστήριξε επίσης ότι «οι δηλώσεις του πρωθυπουργού σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, με τις οποίες εκτίμησε ότι αν απορριφθεί η συμφωνία θα υπονομευτεί η προοπτική για ένταξη στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, αποτελούν μια απέλπιδα προσπάθεια να χειραγωγηθεί ο λαός και να παραπλανηθούν οι πολίτες εν όψει ενός πιθανού δημοψηφίσματος. Η διατήρηση του συνταγματικού ονόματος (Δημοκρατία της Μακεδονίας) και η εξεύρεση λύσης που δεν θα αλλάζει το Σύνταγμα της χώρας, δεν στρέφονται κατά της ένταξης της χώρας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ».

Ο προερχόμενος από το εθνικιστικό VMRO-DPMNE πρόεδρος προειδοποίησε ότι η υπογραφή μιας διεθνούς συμφωνίας που περιέχεται σε σειρά εγγράφων θα πρέπει να συνάδει με το Σύνταγμα της χώρας και δεν μπορεί να προβλέπει την αλλαγή του.

Ο Ζόραν Ζάεφ απάντησε σε ήπιους τόνους και δήλωσε ότι «οι πολίτες θα αποφασίσουν με δημοψήφισμα και ο πρωθυπουργός, όπως και ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ πρέπει να διευκολύνουν τους πολίτες αντί να τους παρεμποδίζουν».

Αργά χθες το βράδυ, ο ηγέτης του VMRO-DPMNE Κρίστιαν Μίτσκοσκι επανέλαβε ότι δεν συμφωνεί με την αλλαγή του Συντάγματος και του ονόματος και χαρακτήρισε την συμφωνία «θανατική ποινή» για τη χώρα.

Έντυπη έκδοση

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *