Ενα επικίνδυνο και διχαστικό «όχι»

Κυριάκος Μητσοτάκης

Με μια διχαστική και επικίνδυνη παρέμβαση που επενδύει εκλογικά στο ακροατήριο των συλλαλητηρίων και επιχειρεί να εγκολπώσει τον εθνικισμό και τις ακροδεξιές απόψεις εντός κι εκτός του κόμματός του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε τη συμφωνία για το Μακεδονικό, όπως είχε από μέρες προαναγγείλει.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. οχυρώθηκε πίσω από το δευτερεύον ζήτημα της (ήδη αναγνωρισμένης) γλώσσας και της ταυτότητας, που εσχάτως έχει προσθέσει στις «κόκκινες γραμμές» του, προκειμένου να καλύψει το γεγονός ότι απομακρύνεται από την επίσημη θέση Καραμανλή-Μπακογιάννη του 2008 για σύνθετη ονομασία και προσεγγίζει τη γραμμή του κ. Καρατζαφέρη και του ΛΑΟΣ.

Αυτήν δηλαδή κατά της σύνθετης ονομασίας που εκφράζεται στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη σκληρή δεξιά της πτέρυγα με επικεφαλής τους Αντώνη Σαμαρά και Αδωνη Γεωργιάδη.

Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε τη συμφωνία «κακή» δηλώνοντας ότι «αποδοχή της “μακεδονικής γλώσσας” και της “μακεδονικής εθνότητας”» συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση» και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να μην την υπογράψει.

Κατηγόρησε ακόμα για άλλη μία φορά τον πρωθυπουργό για «6 μήνες μυστικής διπλωματίας» και ισχυρίστηκε και πάλι ότι ο κ. Τσίπρας «δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύει τη χώρα» εξαιτίας της -αντίστοιχης με τη δική του σκληρή δεξιά πτέρυγα- θέσης των ΑΝ.ΕΛΛ.

Είπε ακόμα ότι «αυτό δεν έχει προηγούμενο στην ελληνική πολιτική και συνταγματική ιστορία» και μίλησε για «προσβολή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος», λέγοντας ότι «θα ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» τον οποίο αναμένεται να επισκεφτεί σήμερα στις 9.30 π.μ.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι η συμφωνία «έρχεται σε αντίθεση με την πλειονότητα των Ελλήνων» και προσπαθώντας να διασώσει το «φιλελεύθερο» προφίλ του και να διαχωριστεί από τους πατενταρισμένους ακροδεξιούς, δήλωσε ότι «μια κακή συμφωνία προσφέρει έδαφος σε περιθωριακά στοιχεία να πλειοδοτήσουν σε κάλπικο εθνικισμό».

Δύο θέσεις στη Ν.Δ.

Αλλά το γεγονός ότι η θέση της Ν.Δ. είναι πάση θυσία «όχι» σε οποιαδήποτε συμφωνία, είχε διαφανεί ήδη πολλές ώρες πριν από το διάγγελμα Μητσοτάκη.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος ήταν εξαιρετικά αποκαλυπτικός. Δήλωσε (ΑΝΤ1) ότι «αυτή η ευνοϊκή συγκυρία μαζί με την εκπεφρασμένη ισχυρή βούληση του ελληνικού λαού να μην υπάρχει η λέξη Μακεδονία όριζε και τον πήχη της διαπραγμάτευσης. Βάσει αυτού του πήχη της διαπραγμάτευσης εμείς θα κρίνουμε αυτό το κείμενο».

Αλλά έτσι ομολόγησε ότι η ηγεσία της Ν.Δ. τάσσεται πλέον κατά της διαχρονικής επίσημης θέσης του κόμματος για σύνθετη ονομασία -με την οποία στο παρελθόν είχε ρητά ταχθεί υπέρ και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης- και προσχωρεί στη γραμμή του ΛΑΟΣ.

«Κακή, ανιστόρητη και εκτός πραγματικότητος» χαρακτήρισε την ηγεσία της Ν.Δ. ο Ν. Κοτζιάς, ενώ το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ανέφερε ότι «για ακόμη μία φορά ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων».

Έντυπη έκδοση

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *