Κύλησε η Ν.Δ. και βρήκε το VMRO

Πολιτική αναταραχή προκαλούν, ταυτόχρονα, σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, τα δύο δεξιά κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Ν.Δ. και το VMRO, μετά τη γνωστοποίηση ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών κατέληξαν σε συμφωνία για το ονοματολογικό και τα υπόλοιπα ζητήματα που απορρέουν απ’ αυτό.

Και τα δύο αυτά κόμματα κινούνται στην ίδια ακριβώς γραμμή- εφαρμόζοντας μια άτυπη, αλλά ουσιαστική ως προς τις επιδιώξεις της, συμφωνία- να αποτρέψουν με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο την υπογραφή, κύρωση και εφαρμογή της συμφωνίας, υιοθετώντας και προβάλλοντας τις πιο ακραίες εθνικιστικές θέσεις που έχουν εδώ και χρόνια διατυπωθεί και στη Ελλάδα και στη γείτονα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος προέρχεται από το VMRO, σε χθεσινό διάγγελμά του χαρακτήρισε τη συμφωνία απαράδεκτη, επιζήμια για τη «Μακεδονία», αντισυνταγματική, σημειώνοντας πως δεν θα την υποστηρίξει και δεν θα την υπογράψει.

Λένε τι ίδια

Τα ίδια ακριβώς λέει για τη συμφωνία στην Ελλάδα η Ν.Δ. και ο αρχηγός της Κ. Μητσοτάκης. «Η λύση που συμφωνήθηκε είναι μια κακή συμφωνία. Ερχεται σε αντίθεση με την πλειονότητα των Ελλήνων» δήλωσε προχθές το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης.

Και ο άτυπος αρχηγός του κόμματός του, Αντ. Σαμαράς, σε χθεσινή του δήλωση επιτέθηκε με πρωτοφανή σφοδρότητα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ χαρακτήρισε τη συμφωνία «αχρείαστο και ταπεινωτικό συμβιβασμό».

Το παράδοξο όλων αυτών είναι ότι η Ν.Δ. θεωρεί τη συμφωνία απαράδεκτη και επιζήμια για την Ελλάδα και ωφέλιμη για την ΠΓΔΜ, ενώ το VMRO πιστεύει το ακριβώς αντίθετο. Ωφελημένη είναι η χώρα μας και ζημιωμένη η γείτων. Πρόκειται για εθνικιστικό παραλογισμό και στη μία και στην άλλη περίπτωση. Η Ν.Δ. μάλιστα έφτασε στο σημείο να ζητεί την άμεση ψήφιση από τη Βουλή της συμφωνίας, ενώ τις προηγούμενες ημέρες ζητούσε να μην κυρωθεί πριν η ΠΓΔΜ την εφαρμόσει.

Το επόμενο διάστημα οι πολιτικές εξελίξεις στις δύο χώρες αναμένονται θερμές.

 

Έντυπη έκδοση

 

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *