Ιβάνοφ όπως Κυριάκος

Σε ανοιχτή μετωπική σύγκρουση προέδρου – κυβέρνησης εξελίσσεται η πολιτική αντιπαράθεση στα Σκόπια μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με την Αθήνα. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ελλάδα είναι απαράδεκτη, επιζήμια για τη «Μακεδονία», αντισυνταγματική, δεν θα την υποστηρίξει και δεν θα την υπογράψει, δήλωσε χθες στο διάγγελμά του ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ και υποστήριξε ότι αποτελεί μια προσωπική απόφαση και ευθύνη του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμίτροφ.

Ο πρόεδρος Ιβάνοφ υπογράμμισε ότι με τη συμφωνία αυτή εγκαταλείφθηκαν οι θέσεις του κράτους για μη αλλαγή του Συντάγματος και μη αποδοχή ονόματος erga omnes και υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση δεν βρήκε δύναμη και θάρρος να οικοδομήσει μια κοινή θέση και συναίνεση. Η όλη διαδικασία ήταν μη διαφανής, όπως φαίνεται από το τελικό αποτέλεσμα. Το κείμενο είναι ηττοπαθές για τη “Μακεδονία”».

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ αναρωτήθηκε «αν είναι αξιοπρεπές να γίνουν αποδεκτά όλα τα ελληνικά αιτήματα και τελεσίγραφα» και πρόσθεσε ότι η συμφωνία αυτή ανοίγει περισσότερα θέματα από αυτά που κλείνει και πιστεύει ότι αυτή θα προκαλέσει απρόβλεπτες συνέπειες στη χώρα του.

«Η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ», σημείωσε ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, «δεν πρέπει να είναι το άλλοθι για μια επιζήμια συμφωνία και δεν ενώνει την κοινωνία, αλλά την πολώνει ακόμη περισσότερο. Η Ελλάδα κατάφερε να επιτύχει στο μέγιστο τα αιτήματά της, υποβαθμίζει τα κεκτημένα δικαιώματα στον ΟΗΕ και παραβιάζει τους όρκους των προγόνων μας. Παραβιάζει το δικαίωμά μας της αυτοδιάθεσης εδώ και 73 χρόνια και τα 27 χρόνια ανεξαρτησίας. Παραβιάζει αυτά που είναι ιερά για τη Δημοκρατία μας» κατέληξε στο διάγγελμά του ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ.

Δύο λεπτά συζήτηση

Νωρίτερα ο κ. Ιβάνοφ είχε δεχτεί στο προεδρικό μέγαρο τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμίτροφ, οι οποίοι επρόκειτο να του παρουσιάσουν και να συζητήσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας, όμως η συνάντηση διήρκεσε μόλις δύο λεπτά. Οπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, ο κ. Ιβάνοφ «διέκοψε τη συζήτηση και αποχώρησε από τη συνάντηση αρνούμενος να συζητήσει για οφέλη που προκύπτουν από αυτή την ιστορική συμφωνία για το μέλλον της χώρας».

Η κυβερνητική ανακοίνωση κατηγορεί ευθέως τον πρόεδρο Ιβάνοφ, πως «δεν έχει κανένα αίσθημα ευθύνης και αναλαμβάνει πράξεις απαράδεκτης χειραγώγησης, κάτι που είναι επιζήμιο για τη χώρα και τους πολίτες και επενεργεί άμεσα κατά της ενίσχυσης της «μακεδονικής ταυτότητας»». Ο Ζόραν Ζάεφ επισκέφτηκε επίσης τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ηγέτη του εθνικιστικού VMRO-DPMNE, και του επέδωσε το κείμενο της συμφωνίας.

Αργά χθες το βράδυ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποσνιανόφσκι ανακοίνωσε ότι το μνημείο του «έφιππου πολεμιστή» που έχει τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων θα μετονομαστεί σε αυτό που είναι στην πραγματικότητα: Μέγας Αλέξανδρος, και στη βάση του μνημείου θα αναγράφεται «Μέγας Αλέξανδρος, ως τμήμα της αρχαίας ελληνιστικής περιόδου και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

 

Έντυπη έκδοση

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *