Στη Μόσχα ο Κοτζιάς

Νίκος Κοτζιάς (2517), Σεργκέι Λαβρόφ (1845)

Με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, συναντήθηκε χθες στη Μόσχα ο Νίκος Κοτζιάς, μία ημέρα μετά την επίτευξη της ιστορικής συμφωνίας με την ΠΓΔΜ. Ο κ. Λαβρόφ δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ότι η χώρα του «πάντα τασσόταν υπέρ της εξεύρεσης συμφωνίας χωρίς έξωθεν παρέμβαση, χωρίς καθορισμό τεχνιτών χρονοδιαγραμμάτων και όρων. Είπαμε ότι θα στηρίξουμε εκείνη τη λύση η οποία θα ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της Ελλάδας και της “Μακεδονίας” και η οποία θα βασίζεται σε ευρεία κοινωνική υποστήριξη. Ελπίζω ότι η ανακοινωθ είσα χθες συμφωνία θα είναι μια τέτοια».

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είναι ενεργητική, δημοκρατική και πολυδιάστατη» και σημείωσε ότι «επιλύσαμε ένα ζήτημα που υπάρχει τυπικά εδώ και 25 και πραγματικά, τουλάχιστον 70 χρόνια: να σταματήσει η διαμάχη γύρω από το πρόβλημα του ονόματος για τη Βόρεια Μακεδονία. Υπήρχαν ωστόσο και ζητήματα αλυτρωτισμού, τα οποία βέβαια με αυτή τη συμφωνία έληξαν».

Ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε και στα ανοιχτά θέματα των οποίων εκκρεμεί η επίλυση με την Αλβανία, δήλωσε εμφατικά πως «πριν πάει για διακοπές θα δοθεί λύση και σε αυτά τα ζητήματα» και έστειλε το μήνυμα ότι τώρα που η Ελλάδα βγαίνει από την οικονομική κρίση, η σταθερότητα στα Βαλκάνια μπορεί να βοηθήσει στην ταυτόχρονη ανάπτυξη όλης της περιοχής.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και για το Κυπριακό, για το οποίο δήλωσε πως ελπίζει «να ανοίξουμε εκ νέου -με τον σωστό τρόπο- και το Κυπριακό και να το κλείσουμε και αυτό. Αυτό είναι ένα πιο δύσκολο πρόβλημα σε σχέση με τα δύο προηγούμενα, διότι σε εκείνα το μεγάλο κράτος ήμασταν εμείς και ήμασταν αποφασισμένοι να το λύσουμε». Ο Νίκος Κοτζιάς ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη στάση της στο Κυπριακό, με τον κ. Λαβρόφ να σημειώνει ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ της καθολικής λύσης που θα συναντά τα συμφέροντα όλων των πλευρών.

Η επίσκεψη Κοτζιά στη Μόσχα είχε στο επίκεντρό της την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας στην οικονομία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, αλλά και μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, ενώ οι δύο υπουργοί συζήτησαν και περιφερειακά θέματα, Βαλκάνια, Κυπριακό, Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή αλλά και τις σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την ανησυχία της Μόσχας από τη αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ κοντά στα ρωσικά σύνορα. Η Ρωσία, τόνισε, θεωρεί απαράδεκτη τη δημιουργία διαχωριστικών γραμμών και ξεκαθάρισε ότι «κανένας δεν μπορεί να ενισχύει την ασφάλειά του σε βάρος της ασφάλειας του άλλου».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «πλούσιες και ουσιαστικές» τις συνομιλίες, οι οποίες διέπονται από την κοινή θέληση «διατήρησης της κοινής μας κληρονομιάς την οποία επιδιώκουμε να εμπλουτίσουμε» και ανακοίνωσε ότι θα επισκεφτεί τον Σεπτέμβριο την Ελλάδα για την προετοιμασία της συνάντησης των Αλέξη Τσίπρα και Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα. Χθες, ο Νίκος Κοτζιάς είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο.

  

 

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *