Διχασμένο και μετέωρο το Κίνημα Αλλαγής

Η συμφωνία για το Μακεδονικό προκαλεί σοβαρά εσωτερικά προβλήματα στο Κίνημα Αλλαγής, το οποίο εμφανίζεται και πάλι μετέωρο και διχασμένο. Η κατάσταση μέχρι αργά το απόγευμα, οπότε και συνεδρίασε εκ νέου το Πολιτικό Συμβούλιο –έχοντας πλέον στα χέρια του το τελικό κείμενο που είχε ζητήσει η Φώφη Γεννηματά για να τοποθετηθεί επισήμως– έμοιαζε ιδιαίτερα περίπλοκη, καθώς μεταξύ των εταίρων αναπτύσσονταν αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις, απειλητικές για την ίδια τη συνοχή του ομοσπονδιακού φορέα.

Νωρίτερα, ο Ανδρέας Λοβέρδος, επιχειρώντας να περιγράψει το εσωκομματικό τοπίο, με μεγάλη ειλικρίνεια, προέβη σε μια δήλωση αποδίδοντας μάλλον πιο πειστικά από τον καθένα τα όσα συμβαίνουν: «Πασχίζουμε να μη διασπαστούμε» παραδέχτηκε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξουν δύο διαφορετικές στάσεις μέσα στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.» (ρ/σ «Θέμα FM»).

Οι ψηφίδες στο μωσαϊκό του Κινήματος Αλλαγής διαμορφώνονταν ως εξής: Στο ΠΑΣΟΚ, για λόγους που σχετίζονται είτε με αυτή καθεαυτή τη συμφωνία είτε με λογικές τυφλής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη κι αν πρόκειται για ένα μείζον εθνικό θέμα, ακούγονταν φωνές για καταψήφιση. Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονταν βουλευτές και στελέχη προερχόμενα από τη Βόρεια Ελλάδα και άλλοι του λεγόμενου «πατριωτικού» ΠΑΣΟΚ.

Στη δεύτερη, βουλευτές οι οποίοι διακρίνονται για τις σφοδρές αντιπολιτευτικές τους κορόνες και θεωρούν ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν πρέπει να στέκεται θετικά σε καμία κυβερνητική πρωτοβουλία, ακόμη κι αν συμφωνεί πολιτικά.

«Δικέφαλη κυβέρνηση»

Σε μια προσπάθεια μετάθεσης του προβλήματος ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης τόνιζε χθες ότι η κυβέρνηση είναι «δικέφαλη» και «ο κ. Καμμένος πενθούσε την ημέρα που ο κ. Τσίπρας πανηγύριζε». Συμπλήρωνε δε ότι στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. «δεν υπάρχει πολιτική πίεση αλλά εθνική αγωνία». Συμμετέχοντας στο παιχνίδι των καθυστερήσεων για να δικαιολογηθεί η αφωνία επί της συμφωνίας, ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΔΗ.ΣΥ. Βασίλης Κεγκέρογλου κατακεραύνωνε τον πρωθυπουργό που κρατούσε το κείμενο «κρυφό».

Στον αντίποδα στο Ποτάμι, χωρίς να έχουν εκφραστεί δημοσίως τις τελευταίες 24 ώρες τηρώντας την κεντρική γραμμή, επιθυμούν εμφανώς να έχουν θετική στάση. Μάλιστα, ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης πήρε εκ νέου ανοιχτά σαφή θέση υπέρ της στήριξης της συμφωνίας, προειδοποιώντας ότι θα ήταν πολιτικά επιζήμιο για το Κίνημα Αλλαγής να υπεκφύγει και «να ποιήσει τη νήσσα για να ικανοποιηθεί το “βαθύ” ΠΑΣΟΚ» (ρ/σ «Στο Κόκκινο»).

Παρομοίως, στη ΔΗΜΑΡ, πληροφορίες ήθελαν το κόμμα της ανανεωτικής Αριστεράς και τον πρόεδρό του, Θανάση Θεοχαρόπουλο, να παραμένει σταθερός στην άποψή του για εξεύρεση λύσης στο μακεδονικό ζήτημα.

«Ο αμετανόητος κ. Σαμαράς»

Σε ό,τι αφορά το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών και τον Γιώργο Παπανδρέου, έδωσε ακόμη μια φορά το στίγμα των προθέσεών του μέσω μιας πολύ αιχμηρής ανακοίνωσης εναντίον του Αντώνη Σαμαρά και των όσων ανέφερε στη χθεσινή δήλωσή του: «Ο αμετανόητος κ. Σαμαράς ας αφήσει τον Ανδρέα Παπανδρέου σε όσους τον αγάπησαν και τον πίστεψαν – δεν χρειαζόμαστε βοήθεια στην ερμηνεία του.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου διάβαζε το διεθνές γίγνεσθαι όσο λίγοι. Η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, που οδήγησε στην επιδίωξη ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. και αποτέλεσε πυξίδα για την ατζέντα της Θεσσαλονίκης του 2003, είναι πολιτικές κινήσεις που δεν μπορεί να αναλύσει ο κ. Σαμαράς – στερείται των κατάλληλων ερμηνευτικών εργαλείων. O κ. Σαμαράς ας μείνει σε ό,τι γνωρίζει. Στις άκυρες θεωρίες συνωμοσίας και το διχασμό των Ελλήνων σε κρίσιμες στιγμές για την πατρίδα». 

Έντυπη έκδοση

 

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *