Σενάρια για «σούπερ κάλπες»

Οπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά; Λέγεται πως η κρίση του θυμόσοφου λαού είναι συνήθως αλάνθαστη. Τι ισχύει στην προκειμένη περίπτωση θα φανεί στην πράξη, όταν έρθει η ώρα. Το μόνο βέβαιο σε αυτή τη φάση είναι ότι η τροπολογία των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη» υπέρ της διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών (περιφερειακών και δημοτικών) ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2019, αναζωπύρωσε –τα ήδη πολλά– σενάρια και για πρόωρες βουλευτικές εκλογές την ίδια ημερομηνία.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, οι πολίτες, στις 26 Μαΐου του επόμενου έτους, θα καλούνταν να ψηφίσουν για δημάρχους, περιφερειάρχες, ευρωβουλευτές και βουλευτές σε μια διαδικασία «σούπερ εκλογών».

Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρείται εύλογο ότι, εξαιτίας της πολυπλοκότητας της διαδικασίας, θα μπέρδευε στους πολίτες. Θα έδινε διέξοδο εκτόνωσης της δυσαρέσκειας για τις κυβερνητικές πολιτικές σε κάποια άλλη κάλπη, πλην των βουλευτικών, και πιθανότατα θα θόλωνε το γενικότερο μήνυμα για την έκβαση της αναμέτρησης. Επιπλέον, θα έδινε την πρόσθετη δυνατότητα στον ηττημένο να μπορέσει να διαχειριστεί με καλύτερους όρους την ήττα του, καθώς αν οι βουλευτικές ακολουθούσαν σε μερικούς μήνες μετά τις ευρωεκλογές, π.χ. τον Σεπτέμβριο, θα προσέρχονταν στη μάχη από ? ?αφώς χειρότερη θέση αφετηρίας.

Ολα τα παραπάνω είναι, φυσικά, σενάρια και εκτιμήσεις, σύμφωνα με την εκδοχή που θέλει την τροπολογία για την κατ’ εξαίρεση σύνδεση των αυτοδιοικητικών με τις ευρωεκλογές να λειτουργεί ως προπομπός και για την παράλληλη προκήρυξη εθνικών εκλογών το ίδιο χρονικό διάστημα.

Πάντως, στην κυβέρνηση διαψεύδουν κατηγορηματικά κάθε σχετική σκέψη, επιμένοντας στην εξάντληση της τετραετίας. Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή εξέλιξη, την αποδίδουν σε τεχνικά-διαδικαστικά ζητήματα που σχετίζονται αποκλειστικά με την εγκυρότητα της εκλογικής αναμέτρησης για τους δήμους και τις περιφέρειες.

«Ο πρωθυπουργός έχει πει πάρα πολλές φορές ότι σκοπός του είναι να εξαντλήσει την τετραετία και όπως γνωρίζετε η τετραετία λήγει στις 20 Σεπτεμβρίου του 2019» απάντησε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτημα σχετικά με τυχόν διενέργεια εθνικών εκλογών τον προσεχή Μάιο. Επιπλέον, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει «καμία διάθεση να παίξει με τις εκλογές».

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Τζανακόπουλος (ΣΚΑΪ) η σύνδεση τελικά αυτοδιοικητικών-ευρωεκλογών ήταν μια λύση «έπειτα από κάποιες δηλώσεις του προέδρου της ΚΕΔΕ, σύμφωνα με τις οποίες, θα προχωρήσει ακόμα και σε νομικές ενέργειες για την ακύρωση νόμου που θα αποσυνδέει τις αυτοδιοικητικές εκλογές από τις ευρωεκλογές, καθώς, σε αυτή τη φάση, αν οι αυτοδιοικητικές πάνε τον Οκτώβρη –κατά τον κ. Πατούλη– αυτό θα παραβιάζει τη θητεία των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Και κατέληξε αναφέροντας ότι «όταν τίθεται συνταγματικό ζήτημα, πρέπει να μην επιτρ? ?πουμε την οποιαδήποτε αμφιβολία».

Σημειώνεται ότι η αρχική βούληση της κυβέρνησης ήταν η αποσύνδεση της κάλπης για το Ευρωκοινοβούλιο με εκείνη για τους ΟΤΑ, με βάση το επιχείρημα ότι πρόκειται για διαφορετικά πολιτικά γεγονότα.

Εντός γραμμής της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας κινήθηκε, εξάλλου, ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, υποστηρίζοντας ότι «οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, όταν εκπνεύσει η θητεία» και «δεν συντρέχει κανένας λόγος αυτή τη στιγμή για να πάμε σε πρόωρες». Συμπλήρωσε όμως ότι «είναι πάρα πολύ νωρίς για να συζητηθεί ακριβής χρονολογία της διεξαγωγής των εκλογών» (ρ/σ «Alpha 98,9»).

Κλείσιμο ματιού από Βούτση

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις διεργασίες που γίνονται σε κυβερνητικό επίπεδο παρουσιάζει πάντως το γεγονός ότι, σε ανύποπτο χρόνο και συγκεκριμένα στις αρχές Απριλίου, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε δηλώσεις του (ρ/σ «24/7») είχε αφήσει ανοιχτό παράθυρο για ταυτόχρονη διεξαγωγή ευρωεκλογών και βουλευτικών τον Μάιο του 2019, καθώς, όπως είχε τονίσει, απέχουν μόνο λίγους μήνες από τη συνταγματική ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, στις πολιτικές αντιδράσεις που ξέσπασαν γύρω από το ευρύτερο θέμα, από τη Ν.Δ. εκτίμησαν ότι οι διαρκείς αλλαγές στην ημερομηνία διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών «αποτελούν κραυγαλέα απόδειξη του πανικού της κυβέρνησης» και υπογράμμισαν ότι «όσες κάλπες κι αν στήσει ο κ. Τσίπρας, όποτε κι αν τις στήσει, οι πολίτες θα του δείξουν τον δρόμο από το Μαξίμου προς την Κουμουνδούρου».

«Προχειρότητα» καταλόγισε στους «ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ ο Βασίλης Λεβέντης με καχυποψία σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας «φαντάζει σαν να προεξοφλεί ότι και οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν και αυτές τον Μάιο του 2019, αυτό όμως δεν αποκλείει πολύ νωρίτερα να κάνει εκλογικό αιφνιδιασμό πιάνοντας όλα τα κόμματα στον ύπνο» .

 [related-articles] 

Έντυπη έκδοση

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *