Ο Χαν κόβει και η Ν.Δ. ράβει

Σύγχυση και πολιτική κόντρα στην Ελλάδα προκάλεσε δήλωση του επιτρόπου Διεύρυνσης της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν, ο οποίος έκανε λόγο για «αναδιάρθρωση συνόρων» μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, με αφορμή τις εν εξελίξει συνομιλίες των δύο χωρών.

Μιλώντας από το Λονδίνο και αναφερόμενος, ενδεχομένως, στην εκκρεμούσα υπογραφή μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για τον ορισμό των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, έκανε λόγο για «αναδιάρθρωση συνόρων», προκαλώντας εντυπώσεις και ερωτήματα. «Νομίζω είδαμε στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ, και εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση των συνόρων, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες».

Λίγη ώρα αργότερα, και ενώ στην Ελλάδα ορισμένα ΜΜΕ είδαν «αλλαγή συνόρων», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε διευκρινίσεις. Εκπρόσωπος της Ε.Ε. επισήμανε ότι ο κ. Χαν δεν αναφέρθηκε σε καμία περίπτωση σε «αλλαγή συνόρων», υπογραμμίζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο επίτροπος μίλησε για την ανάγκη επίλυσης όλων των ανοικτών διμερών ζητημάτων πριν από οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση της Ε.Ε., έκανε αναφορά στις συνεχιζόμενες ελληνοαλβανικές συζητήσεις για την αποκλειστική οικονομική ζώνη, η οποία φυσικά μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο στη βάση μιας αμοιβαία αποδεκτής συμ? ?ωνίας.

Ωστόσο, στο μεσοδιάστημα η Ν.Δ. πρόλαβε να βγάλει ανακοίνωση, καταγγέλλοντας την «αλλαγή συνόρων» και καλώντας «τους κυρίους Τσίπρα, Κοτζιά να σταματήσουν εδώ και τώρα τη μυστική διαπραγμάτευση που, ως φαίνεται, κάνουν και με την Αλβανία».

Κυβερνητικές πηγές ανταπαντώντας σχολίαζαν: «Η Ν.Δ. καταρρίπτει κάθε ρεκόρ γκάφας με καταιγιστικούς ρυθμούς. Εσπευσε να υιοθετήσει την άστοχη δήλωση του επιτρόπου Χαν, για να βγάλει μια πύρινη ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης. Ωστόσο, δυστυχώς για τη Ν.Δ. απάντησε η ίδια η Κομισιόν με τη διευκρίνισή της, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τον κ. Μητσοτάκη. Εμελλε να το ζήσει και αυτό η πατρίδα μας, να έχει αξιωματική αντιπολίτευση τους κ.κ. Μητσοτάκη και Γεωργιάδη…».

Την ίδια ώρα, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, από το Λονδίνο εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «Ελλάδα και Αλβανία θα ολοκληρώσουν τη συμφωνία τους με ένα νέο έγγραφο στρατηγικής συνεργασίας». Πρόσθεσε δε: «Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να χρησιμοποιήσουμε τα όποια προβλήματα όχι μόνο για να τα λύσουμε, αλλά για να μετατρέψουμε τη λύση σε νέο επίπεδο συνεργασίας και σύμπραξης».

  

Έντυπη έκδοση

 

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *