Μαζί ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές

Σε όχι λιγότερες από τέσσερις κάλπες θα κληθούν να ψηφίσουν οι πολίτες την τελευταία Κυριακή του ερχόμενου Μαΐου. Μετά την αποδοχή της τροπολογίας των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, τροποποιείται η σχετική διάταξη στο προωθούμενο νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1» και η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών θα παραμείνει σε κοινή ημερομηνία με τις ευρωεκλογές.

Ειδικότερα, ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών και οι ευρωεκλογές προβλέπεται να διεξαχθούν στις 26 Μαΐου 2019. Επομένως, τη συγκεκριμένη ημερομηνία οι ψηφοφόροι θα κληθούν να ρίξουν τις ψήφους σε τέσσερις διαφορετικές κάλπες (μία για ευρωπαϊκές εκλογές και τρεις για αυτοδιοικητικές), επιλέγοντας ποιοι θα τους εκπροσωπήσουν σε:

  • α) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,
  • β) περιφερειακά συμβούλια,
  • γ) δημοτικά συμβούλια,
  • δ) συμβούλια κοινοτήτων.

Οπου χρειαστεί, ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 2 Ιουνίου 2019. Ως εκ τούτου, οι νέες τοπικές αρχές θα αναλάβουν καθήκοντα από την 1η Σεπτεμβρίου 2019, όπως έγινε και το 2014. Ολα αυτά αφορούν τις αμέσως επόμενες εκλογικές διαδικασίες. Από κει και πέρα, σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις του «Κλεισθένη», οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξάγονται την δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου, κάθε τέσσερα χρόνια (δηλαδή από το 2023 και έπειτα).

Αρχικά, ο «Κλεισθένης» προέβλεπε οι αμέσως επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να διεξαχθούν στις 13 Οκτωβρίου (άρθρο 6). Με δηλωμένες τις προθέσεις της κυβέρνησης να εξαντλήσει τη συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία της, ήταν αρκετά πιθανό (ώς βέβαιο) το σενάριο να συμπέσουν στην ίδια ημερομηνία τοπικές και εθνικές εκλογές. Κάτι που αυτομάτως αποδυνάμωνε την κυβερνητική πρόθεση να αποσυνδεθούν από τις ευρωπαϊκές οι αυτοδιοικητικές εκλογές και οι δεύτερες να μεταφερθούν για μερικούς μήνες αργότερα.

Τα σενάρια

Η επαναφορά των τοπικών εκλογών τον Μάιο ενίσχυσε τα σενάρια για ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών, εθνικών και ευρωπαϊκών εκλογών. Θα κληθούμε άραγε να ψηφίσουμε σε μία Κυριακή σε πέντε κάλπες; Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι η θητεία της λήγει το φθινόπωρο του 2019.

Οσον αφορά τη διατήρηση της διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Μάιο, το υπουργείο Εσωτερικών προβάλλει δύο επιχειρήματα:

  • α) Να προληφθεί ενδεχόμενη προσφυγή δημάρχων στο ΣτΕ και ο κίνδυνος να κριθεί αντισυνταγματικό το άρθρο 6 του «Κλεισθένη». Υπήρχε μια υφέρπουσα φημολογία για προσβολή της αλλαγής της ημερομηνίας. Αντίστοιχες προθέσεις δεν είχαν διατυπωθεί επισήμως από υψηλόβαθμα αυτοδιοικητικά στελέχη. Ούτε θα μπορούσε μέχρι σήμερα να γίνει προσφυγή, από τη στιγμή που ο «Κλεισθένης» δεν αποτελεί ακόμη νόμο του κράτους.

Ωστόσο, η συζήτηση αυτή είχε απασχολήσει αυτοδιοικητικούς κύκλους και κάποιοι θεωρούσαν πολύ πιθανή (αν όχι δεδομένη) μια προσφυγή. Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, η συνταγματικότητα της προωθούμενης διάταξης συζητήθηκε στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, «ήταν καθησυχαστική, αλλά δεν μπορούμε να παίζουμε με τους θεσμούς της Δικαιοσύνης».

  • β) Η ανάγκη να γίνει με ομαλό τρόπο η μετάβαση στο νέο καθεστώς, όπου θα είναι αποσυνδεδεμένες οι ημερομηνίες τοπικών και ευρωπαϊκών εκλογών. Ομοιο είναι το βασικό επιχείρημα της αιτιολογικής έκθεσης της τροπολογίας των 16 βουλευτών. Δεν κατατέθηκε υπουργική τροπολογία, προκειμένου να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα η διαδικασία. Οι υπουργικές τροπολογίες υποχρεωτικά περνούν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ).

Οπως και να ’χει, οι αλλαγές με τις ημερομηνίες των τοπικών εκλογών προσέφεραν νέα αντιπολιτευτικά επιχειρήματα στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, των οποίων οι ηγεσίες εξαρχής αντιδρούσαν στο προωθούμενο νομοσχέδιο και ιδιαίτερα στη θέσπιση της απλής αναλογικής.

«Παιχνίδι εξουσίας»

«Πρόκειται για κυνικό παιχνίδι εξουσίας» σχολίασε συνοπτικά ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κ. Αγοραστός, για τις αλλαγές στις εκλογικές ημερομηνίες, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, επανέλαβε την άποψή του ότι «ο “Κλεισθένης” έχει έναν και μόνο στόχο, την εξυπηρέτηση των εκλογικών συμφερόντων της κυβέρνησης».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, υποστηρίζοντας ότι «αν η κίνηση των 16 βουλευτών έχει ψήγματα λογικής, τότε αποτελεί μεθόδευση», ενώ, σχολιάζοντας το σενάριο διεξαγωγής τριών εκλογών τον Μάιο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «χρησιμοποιεί εργαλειακά τους θεσμούς και, αν δεν την εξυπηρετούν, τους διαλύει και τους υπονομεύει».

Οι εξελίξεις συμπίπτουν με τη διάθεση της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ να εντείνει την πολεμική της απέναντι στον «Κλεισθένη» και στο υπουργείο Εσωτερικών. Σήμερα, στις 12.00, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση των δημάρχων. Ακολούθως, προγραμματίζεται πορεία προς τη Βουλή.

Μπορεί να υπολογιστεί ο οικονομικός αντίκτυπος της ταυτόχρονης διεξαγωγής τοπικών και ευρωπαϊκών εκλογών; Προκύπτει εξοικονόμηση 25 εκατ. ευρώ, βάσει των όσων αναφέρει το ΓΛΚ στην έκθεση που συνοδεύει τον «Κλεισθένη», όπου -ειδικότερα- υπολογίζονταν ισόποσες δαπάνες (δηλαδή επιπλέον κόστος) στην προοπτική αποσύνδεσης των δύο εκλογικών διαδικασιών. Σημειώνεται, όμως, ότι –με τα ισχύοντα δεδομένα– αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές θα συμπέσουν μόνο την ερχόμενη άνοιξη.

Τέλος –για την ιστορία– υπενθυμίζεται ότι το 2014 είχε διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 18 Μαΐου και ο δεύτερος γύρος ήταν αυτός που συνέπεσε με τις ευρωπαϊκές εκλογές στις 25 Μαΐου.

Έντυπη έκδοση

 

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *