Στη Βουλή το φθινόπωρο η σύμβαση για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι

Μάκετα για το αεροδρόμιο στο Καστέλι

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο προωθείται τις επόμενες ημέρες η σύμβαση για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης, μετά το «πράσινο φως» που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή το φθινόπωρο, με προοπτική να ξεκινήσουν τα έργα μέσα στην άνοιξη του 2019.

Ανάδοχος είναι η κοινοπραξία της ελληνικής κατασκευαστικής ΤΕΡΝΑ (ποσοστό 90%) και της ινδικής GMR Airports (10%), που υπέβαλε τη μοναδική προσφορά με τίμημα 480 εκατ. ευρώ.

Οι κατασκευές θα διαρκέσουν πέντε χρόνια και την ημέρα των εγκαινίων των νέων εγκαταστάσεων θα κλείσει το σημερινό αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» στην Αλικαρνασσό Ηρακλείου, που λόγω της δυναμικής του ανάπτυξης την καλοκαιρινή περίοδο λειτουργεί κοντά στα όρια κορεσμού.

Οι νέες εγκαταστάσεις έχουν χωροθετηθεί σε επαφή με το στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Καστέλι Πεδιάδος, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί. Το νέο αεροδρόμιο θα διαθέτει έναν διάδρομο προσγείωσης/απογείωσης και έναν τροχιόδρομο, 27 θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών και 19 αίθουσες αναμονής επιβατών. Εντός των ορίων του νέου αεροδρομίου πρόκειται να αναπτυχθεί Ζώνη Εμπορικών Χρήσεων σε έκταση 10 στρεμμάτων.

Στη σύμβαση περιλαμβάνονται και οι οδικές συνδέσεις με το βασικό δίκτυο της Κρήτης. Προβλέπεται η κατασκευή κλειστού αυτοκινητόδρομου μήκους 18 χλμ. που θα συναντά τον Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) στην περιοχή της Χερσονήσου, καθώς και νέος δρόμος μήκους 6 χλμ., με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, που θα συναντά τον άξονα Ηράκλειο-Αρκαλοχώρι-Βιάννος.

Έντυπη έκδοση

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *