Τέλος στις αχανείς περιφέρειες

Παρελθόν αποτελούν πλέον οι αχανείς εκλογικές περιφέρειες της Αττικής, αφού η κυβερνητική πρωτοβουλία που καθιερώνει την κατάτμηση της Β΄ Αθηνών και του υπολοίπου Αττικής εγκρίθηκε τελικά και από την αξιωματική αντιπολίτευση, υπερβαίνοντας έτσι χθες το βράδυ στη Βουλή την απαραίτητη, κατά το Σύνταγμα, πλειοψηφία των 200 εδρών.

Η σχετική τροπολογία που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον «Κλεισθένη» ψηφίστηκε με ονομαστική διαδικασία, από τη Νέα Δημοκρατία, τη ΔΗΣΥ και το Ποτάμι, με τα δύο πρώτα κόμματα να οικειοποιούνται τη ρύθμιση που ουδέποτε δρομολογήθηκε από τις κυβερνήσεις τους τα προηγούμενα χρόνια. Την εμβληματική διάταξη που εισάγει την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές επικύρωσε, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μόνο το ΚΚΕ, με τους βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ. να ψηφίζουν «κατά συνείδηση» με προαναγγελθείσες αποκλίσεις από τον Θ. Π απαχριστόπουλο (υπέρ της απλής αναλογικής ) και τον Κ. Κατσίκη (κατά της κατάτμησης των περιφερειών).

Το «ναι» της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών ανακοίνωσε αυτοπροσώπως στην Ολομέλεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης που, απευθυνόμενος κυρίως στο εσωκομματικό του ακροατήριο, μίλησε για «κίνηση σωστή και επιβεβλημένη», υπενθυμίζοντας πως ο ίδιος την υποστήριζε από τότε που εκλέχτηκε για πρώτη φορά στη Β΄ Περιφέρεια Αθηνών.

«Υπέρβαση» Κυριάκου

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας βάφτισε την υπαναχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από τον «απαράβατο όρο» της ταυτόχρονης νομοθέτησης της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού που έθετε προκειμένου να στηρίξει την τροπολογία για τη Β΄ Αθηνών, ως «υπέρβαση» της παράταξής του. Προσηλωμένος δε στις εθνικές κάλπες, απευθύνθηκε την ίδια στιγμή στους ομογενείς: «Το λέμε ξεκάθαρα στους Ελληνες του εξωτερικού, ελάτε να ψηφίσετε στις επόμενες εκλογές για να είναι η τελευταία φορά που θα χρειαστεί να ταξιδέψετε για να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα…».

Αναφερόμενος στη μετατόπιση της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών και στα σενάρια τριπλών εκλογών τον Μάιο του ’19, δήλωσε: «Μην ανησυχείτε, ο λογαριασμός θα έρθει σε όλες τις κάλπες, όποτε και να στηθούν. Η λαϊκή οργή δεν θα εκτονωθεί με τις πολλές κάλπες, θα γίνει χείμαρρος αποδοκιμασίας. Δοκιμάστε το και θα τα χάσετε όλα…». «Χαίρομαι ειλικρινά που μετά το τετραήμερο μάδημα της μαργαρίτας για τη Β΄ Αθηνών καταλήξατε να ψηφίσετε» απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης,.

Τη θετική ψήφο και της δικής της πτέρυγας ως προς την κατάτμηση των περιφερειών είχε δηλώσει νωρίτερα η Φώφη Γεννηματά – απαιτώντας ωστόσο από την κυβέρνηση, όπως και η Ν.Δ., να νομοθετήσει παράλληλα και τη διάταξη για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. εκφράστηκε συνολικά με σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης, είπε «όχι» στον «Κλεισθένη» και επίσης ζήτησε για άλλη μια φορά εδώ και τώρα εκλογές.

«Κύριοι της κυβέρνησης, τελειώσατε, όσα κόλπα και να κάνετε, όσες κάλπες και να στήσετε μαζί, ο κόσμος θα σας βρει και θα σας καταψηφίσει, δεν σας σώζει τίποτα. Το παιχνίδι με τις εκλογές είναι συνταγματικά ανήθικο και πολιτικά αδιανόητο» είπε, ενώ απευθυνόμενη προσωπικά στον πρωθυπουργό πρόσθεσε πως είναι «άξιος συνεχιστής» της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την οποία ο θεσμός της αυτοδιοίκησης ήταν πάντα «εργαλείο άσκησης της κομματικής επιχείρησης». Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «ευτελίζει την απλή αναλογική και συκοφαντεί τον Κλεισθένη», εξήγησε παρά ταύτα πως η παράταξή της θα ψήφιζε την κατάτμηση της Β΄ Αθηνών λέγοντας «αποτελεί δική μας πρόταση και κοινωνική απαίτηση».

Ο Χρ. Βερναρδάκης

Την τοποθέτησή της σχολίασε αμέσως μετά ο υπουργός Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκης, υπενθυμίζοντας πως το 2016 η ΔΗΣΥ δεν ψήφισε την απλή αναλογική διότι η κυβέρνηση δεν έφερε τότε την κατάτμηση της Β΄ Αθηνών. «Η πρόκληση για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι αν θα αλλάξει τη θέση του στον εκλογικό νόμο. Αν όχι, πέρα από τον προσχηματικό λόγο και τους βερμπαλισμούς, θα επιβεβαιώσει ότι είναι πολιτική ουρά της πιο σκληρής Δεξιάς και νεοφιλελεύθερης παράταξης που είναι η Νέα Δημοκρατία…» είπε, ανοίγοντας και πάλι τη συζήτηση για αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

Τη σύμφωνη γνώμη του Ποταμιού με την κατάτμηση των περιφερειών δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, κατηγορώντας ωστόσο την κυβέρνηση ότι «κάνει τη χώρα άνω-κάτω με βάση ό,τι τη συμφέρει». Μιλώντας για «παιχνίδια κολοκυθιάς», αντιπρότεινε ο ίδιος την καθιέρωση συστήματος «σταθμισμένης» αναλογικής (εκλογή από την πρώτη Κυριακή του δημάρχου που θα συγκεντρώσει πάνω από 42% – πλαφόν εισόδου 3% στα συμβούλια) και την παραμονή της πενταετίας στη θητεία των δημάρχων και περιφερειαρχών. Απαίτησε, τέλος, και από την πλευρά του την άμεση θεσμοθέτηση της συμμετοχής των α? ?οδήμων στις εκλογές, με δυνατότητα επιστολικής και ηλεκτρονικής ψήφου.

 [related-articles] 

Έντυπη έκδοση

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *