Οι αιτίες της «λειψανδρίας» της ΚΕΔΕ για τον «Κλεισθένη»

Ο Γιώργος Πατούλης με μικρό αριθμό αιρετών ενώ κατευθύνονται στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1»

Επαναστατική γυμναστική σε κοινό με γυρισμένη πλάτη. Ισχνή η συμμετοχή δημάρχων και δημοτικών συμβούλων στη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ, στην οποία -παρά τα μαζικά τηλεφωνήματα- παρευρέθησαν μόλις 150 μέλη σε σύνολο 500. Ορισμένοι δήλωσαν συμμετοχή και αποχώρησαν. Το… «δυναμικό παρών» των αιρετών στη Βουλή, στο οποίο ευελπιστούσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου «Κλεισθένης 1», ήταν ουσιαστικά μια επίσκεψη μερικών δεκάδων ανθρώπων.

Γιατί αυτή η «λειψανδρία», όπως περιέγραψε αιρετός την αδυναμία να επιτευχθεί ακόμη και απαρτία; Σε πηγαδάκια πριν από την έναρξη της συνέλευσης αναφέρθηκαν τρεις αιτίες:

  • 1 «Η υπόθεση είναι χαμένη». Οι περισσότεροι αιρετοί δεν έβλεπαν να υπάρχει περιθώριο αλλαγών στον «Κλεισθένη». Μπορεί ο κ. Πατούλης να επέμεινε στην ανάγκη παρεμβάσεων και συναντήσεων με βουλευτές πριν τεθεί το νομοσχέδιο σε ψηφοφορία, ωστόσο το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις της Αυτοδιοίκησης περιγράφηκε καλύτερα από τον Γ. Ιωακειμίδη, επικεφαλής παράταξης της ήσσονος αντιπολίτευσης στην ΚΕΔΕ (ανεξάρτητοι δήμαρχοι με αναφορά στην Κεντροαριστερά): «Χάσαμε. Οι επαναστατικές κουβέντες δεν λένε τίποτα. Εγιναν κακοί χειρισμοί. Εξαντληθήκαμ ε σε σειρά εκδηλώσεων. Ολοι προσπαθούν να χειριστούν την Αυτοδιοίκηση κατά το δοκούν και εννοώ όλοι. Κοροϊδευτήκαμε, χάσαμε, ας ανασκουμπωθούμε», είπε μεταξύ άλλων. «Βιώνουμε μια ήττα της Αυτοδιοίκησης και το αδιέξοδο μιας σειράς επιλογών που μας ενέπλεξαν στο κεντρικό πολιτικό παιχνίδι. Δεν είναι άλλωστε στόχος της Αυτοδιοίκησης η ανατροπή της κυβέρνησης», επισήμανε από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Μπίρμπας, με προφανείς αιχμές προς τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις των Ν.Δ.-ΚΙΝ.ΑΛΛ.
  • 2 «Το προσωπικό παιχνίδι Πατούλη». Σε ακόμα περισσότερους αιρετούς επικρατεί η άποψη ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έχει οικειοποιηθεί το συλλογικό αυτοδιοικητικό όργανο για να ικανοποιήσει τις προσωπικές του φιλοδοξίες. Αλλωστε, εδώ και καιρό έχει δεχθεί κριτική ότι δεν υπερασπίζεται αποτελεσματικά τα συμφέροντα του θεσμού.
  • 3 «Οι πολλαπλές κάλπες». Σύμφωνα με αιρετούς, το σενάριο ταυτόχρονης διεξαγωγής τριών εκλογικών διαδικασιών (αυτοδιοικητικές, εθνικές, ευρωεκλογές) έχει ήδη αρχίσει να οδηγεί σε «αδρανοποίηση» αυτοδιοικητικά στελέχη με ρόλο στους κομματικούς μηχανισμούς, ιδιαίτερα σε Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. «Σε περίπτωση που συμπέσουν εθνικές και δημοτικές εκλογές, ο δήμαρχος-κομματικό στέλεχος θα τρέξει για το κόμμα του ή τον εαυτό του; Και ειδικά με την απλή αναλογική…» σχολίασε αιρετός στην «Εφ.Συν.», εκτιμώντας παράλληλα ότι ενδεχόμενη κοινή διεξαγωγή εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών θα δυσχεράνει τους προεκλογικούς αγώνες και των κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Μετά την υπερψήφιση του «Κλεισθένη» από το Κοινοβούλιο, ποιες θα είναι οι επόμενες ενέργειες της δημοτικής αυτοδιοίκησης; Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ προανήγγειλε πρόσθετες παρεμβάσεις, με στόχο την τροποποίηση ή και την κατάργηση διατάξεων του νόμου (π.χ. για την εποπτεία των ΟΤΑ). Την ίδια στιγμή ο κ. Ιωακειμίδης προειδοποίησε τους συναδέλφους του ότι μετά τις τελευταίες ενέργειες της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ, «πάμε σε εσωστρέφεια».

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Tην αλλαγή του εκλογικού χάρτη της Αττικής από τις επόμενες εκλογές ψήφισαν 241 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΔΗΣΥ και Ποτάμι) υπερβαίνοντας κατά πολύ την απαιτούμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία, με 31 από τους βουλευτές να τοποθετούνται αρνητικά.

Οι διατάξεις που περιγράφουν την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές υπερψηφίστηκαν από 161 βουλευτές, με 111 να καταψηφίζουν. Η μετατόπιση, τέλος, της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Μάιο του 2019, ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, συγκέντρωσε 149 θετικές ψήφους, 122 αρνητικές και έναν βουλευτή να δηλώνει «παρών». Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που εισάγει τον «Κλεισθένη» ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με 150 «ναι» και 123 «όχι».

 

Έντυπη έκδοση

Πηγή : efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *